Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na líbání to není, ale proti nachlazení? Zázrak! Toto je 10 překvapivých vlastností cibule
Zdroj: Thomas Martinsen, Unsplash.com

Možná cibule není vaší nejoblíbenější zeleninou, ale jisté je, že je pro vaše zdraví mimořádně prospěšná. Takže až vám příště potečou při krájení cibule slzy, připomeňte si těchto 10 mimořádných vlastností, kterými se cibule pyšní, a hned vám bude lépe.

Cibule je základ!

Cibule obsahují například velké množství vlákniny a antioxidantů. Jsou také plné vitamínů B a C, dále železa, draslíku či vápníku a hořčíku. To už je pořádná dávka zdraví v jedné zelenině, že? Navíc se jí nemusí bát ani věční dietáři – 100 g cibule má jen necelých 45 kalorií.

A jak je to s těmi slzami při krájení cibule? Obecně lze říci, že slzy našim očím vlastně prospívají – dodávají jim dostatečnou vlhkost a předchází vzniku zánětů. Pokud se jim ale přesto chcete vyhnout, zkuste si při krájení cibule zapnout ventilátor. Proud vzduchu pomůže „plačící enzymy“ dostat do bezpečné vzdálenosti od vašich očí. Další možností je také vložit cibuli před krájením na 15 minut do mrazničky. Nevýhodou ale je, že se pak bude hůř krájet.

A nyní už se pojďme podívat na oněch 10 úžasných vlastností cibule, o kterých jste možná vůbec neměli tušení.

1. Cibule pomáhá zmírnit bolest po včelím bodnutí

Bodnutí včelou nebo jiným hmyzem je vždy bolestivá záležitost, často spojená i s otokem. Určitě vás napadne postižené místo ledovat nebo ho potřít chladivou mastí, ale možná by vás nenapadlo přiložit na něj rozříznutou cibuli. Její enzymy pomáhají zmírnit bolest i otok a podporují rychlejší regeneraci.

2. Cibule snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Nejnovější výzkumy ukazují, že každodenní konzumace alespoň poloviny (nejlépe červené) syrové cibule pomáhá snižovat množství nezdravého cholesterolu ve vašem tělem. Podobný efekt mají také česnek, pažitka či šalotka.

3. Cibule zvyšuje množství antioxidantů

A to zejména antioxidantu GSH, který je pro náš organismus jedním z nejdůležitějších vůbec. Může totiž zabránit rakovině, onemocněním srdce nebo i Alzheimerově chorobě.

4. Cibule je prevence nachlazení

Cítíte, že na vás „něco leze“? Nejlépe uděláte, když sáhnete po čerstvé cibuli. Zapomeňte na citrusy nebo horké čaje – cibule poslouží mnohem lépe!

5. Cibule udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou

Cibule obsahuje speciální látku na bázi oleje, která funguje podobně jako inzulín – pomáhá tedy udržovat stabilní hladinu krevního cukru. Zabraňuje tedy dramatickým výkyvům, které mohou vést až k onemocnění cukrovkou.

6. Cibule odstraňuje tmavé skvrny na kůži

Společně s jablečným octem dokáže dělat zázraky! Smíchejte ve stejném poměru šťávu z cibule a jablečný ocet a potírejte touto směsí dvakrát denně postižené místo – hyperpigmentace nebo skvrny způsobené sluncem brzy zmizí.

7. Cibule je bohatá na flavonoidy

Flavonoidy jsou zdraví prospěšné látky, které pomáhají přecházet mnoha nebezpečným zdravotním obtížím. Vyhnete se tak například krevním sraženinám, bronchitidě, cukrovce či astmatu.

8. Cibule slouží k detoxikaci organismu

Životní prostředí, ve kterém žijeme, je plné nebezpečných toxinů, jež nám vnikají do těla prostřednictvím jídla či kosmetiky a usazují se v něm. Jejich vysoká koncentrace pak může v těle způsobit pěknou neplechu. Cibule obsahuje velké množství aminokyselin, které fungují jako magnet na toxiny a odvádějí je tak zase z těla ven.

9. Cibule je prevence rakoviny

Muži zpozorněte! Pravidelná konzumace cibule vám může pomoci vyhnout se jednomu z největších strašáků mužské populace – rakovině prostaty. Ani ženy však nepřijdou zkrátka – pozitivně prý cibule působí i při prevenci rakoviny prsu.

10. Cibule zajistí bystrý mozek až do vysokého věku

Nejen tělu, ale i mysli cibule prospívá. Pomáhá při regeneraci mozkových poškození po mrtvici a zabraňuje předčasnému stárnutí mozkových buněk zabezpečujících dobrou paměť a soustředění. Až vás tedy příště udeří do nosu zápach cibule, vzpomeňte na všechny výhody, které její konzumací získáte a s chutí se taky do jedné zakousněte!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více