Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Top recepty

Omáčky jsou nerozlučně spojeny s českou kuchyní a patří mezi naše poklady - národní i rodinné. Připravují se v mnoha verzích a s různými přílohami. V našem receptáři najdeme osvědčené postupy a vylepšení od mnoha hospodyněk.

Omáčky české kuchyně

Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke každé omáčce se více hodí jiná příloha. Nejčastěji je podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami. K některým omáčkám se velmi dobře hodí brambory.

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka je často považována za omáčku sváteční. Její příprava nám nemusí zabrat mnoho času. Krásně voní po koření a je v ní dostatek kořenové zeleniny a cibule. Výbornou chuť jí dá smetana ke šlehání. Dochucuje se citrónovou šťávou. Podává se s knedlíkem a obvykle se k ní připravuje maso.

Rajská omáčka

Rajská je omáčkou našeho dětství, pro mnohé z nás zůstává nejoblíbenější na celý život. Má krásnou barvu a jemnou sladkou chuť. Chutná nám nejen s knedlíkem, rýží a těstovinami, ale můžeme vyzkoušet i bulgur nebo kuskus. Podáváme ji na různé způsoby. Nejjednodušší je se špagetami, posypaná strouhaným sýrem.

Koprová omáčka

Koprová omáčka je nejlepší s čerstvým koprem, lze použít i mražený. Výbornou chuť jí dá smetana ke šlehání. Kdo přidává ocet, nechá ho zvlášť svařit a teprve přilije. Podáváme ji s knedlíkem a uvařeným vajíčkem nebo s hovězím masem. Místo knedlíků můžeme použít uvařené brambory a vejce - buď připravené na způsob volského oka nebo uvařené.

Houbová omáčka

Máme-li zásoby nasušených nebo v mrazničce uložených hřibovitých hub z poslední houbařské sezóny, houbová omáčka je pro nás jedním z oblíbených způsobů, jak je chutně připravit. Stejně tak si pochutnáme na omáčce z koupených žampiónů nebo z populární hlívy ústřičné.

Kuře na paprice

Naše babičky připravovaly slepici na paprice, my vaříme kuře. Tato krásně zbarvená smetanová omáčka, připravovaná na cibulce a plná vůně sladké prapriky, se obvykle podává s knedlíkem a patří mezi nejoblíbenější mezi dětmi. Lze ji podávat s těstovinami.

Uvedené oblíbené recepty a komentáře, které jsou k nim připojeny, nám pomohou zvládnout i nejžádanější české omáčky. Další recepty na chutné omáčky jsou zařazeny v našem velkém přehledu.
Tento tip je užitečný  (17x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům