Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Zdroj: Pixabay

Asi si říkáte, co je těžkého na tom usmažit cibuli. Dám tuk na pánev, nakrájenou cibuli a smažím. Pro začátečníky bez zkušeností to ale může dopadnout neslavně. Záleží na tom, jak moc nebo málo je potřeba cibuli osmažit. Cibule se nechává jen zesklovatět nebo se smaží do zlatova, do červena, do křupava, nechává zkaramelizovat. Jak vidíte, je v tom rozdíl. Čím světlejší cibule má být, tím se dává méně tuku a menší teplota smažení.

Jaký tuk použít

Nejchutnější cibule je smažená na másle a lepší je máslo přepuštěné, protože vydrží vyšší teplotu. Ale skvěle poslouží i vepřové nebo drůbeží sádlo, tuk ze slaniny nebo neutrální stolní olej (slunečnicový nebo řepkový). Řídíme se receptem a vlastní chutí.

Tuku stačí jen málo, teplota mírná. Přidejte cibuli a stále míchejte, dokud se nestane poloprůsvitnou. Má „skleněný“ vzhled na povrchu. Sejměte z ohně a použijte. Tato cibule je po usmažení měkká, spíš dušená, jen lehce obalená tukem. Hodí se např. jako základ bílých smetanových omáček (koprová, houbová, křenová apod.)

Cibule dozlatova (dorůžova)

Tuku víc, tuk sahá asi do poloviny kousků, teplota střední. Tuk na pánvi dobře rozehřejte, pak přidejte cibuli a míchejte. Při míchání se snažíme cibuli od středu pánve dostat ke krajům a naopak, aby se smažila rovnoměrně. Míchejte, dokud nezačne cibule růžovět. Pak sejměte ze zdroje tepla. Tato cibule se hodí jako základ pod maso, do zelí, do masových omáček apod. Dodává jim nejen barvu, ale i skvělou chuť.

Cibule dočervena (dohněda)

Nakrájenou cibuli můžete před smažením lehce obalit v hladké mouce a protřepat. Bude hezky křupavá. Tuku tolik, aby byla cibule těsně ponořená, teplota střední. Tuk rozpalte a pak vhoďte cibuli. Míchejte jako výše. Smažte, dokud není cibule temně růžová a když ji na vařečce zvednete kousek nad pánev a sypete, šustí. Pokud potřebujete mít cibuli dohněda, nechte ji na pánvi po vypnutí dojít do tmavší barvy. Tato cibule slouží jako základ gulášů a tmavých omáček, křupavou cibuli využijete na posypání brambor, těstovin nebo třeba roštěnek.

Karamelizovaná cibule

Potřebujete vyšší vrstvu tuku zpočátku na střední teplotu. Do rozpáleného tuku vhoďte nakrájenou cibuli a míchejte. Jakmile zesklovatí, posypte ji trochou cukru, snižte teplotu na mírnou a za stálého míchání smažte, dokud nezčervená. Karamelizovanou cibuli využijete do cibulové polévky nebo na cibulovou „marmeládu“.

Cibulové kroužky a spol.

Když chcete smažit oblíbené cibulové kroužky nebo tzv. rozkvetlou cibuli, vkládejte obalenou cibuli vždy do vysoké vrstvy rozpáleného tuku a smažte na vyšší teplotu. zde se hodí fritéza. Smažte do růžové barvy.

Co s připálenou cibulí

Pokud se stane a cibuli připálíte do tmavohněda až černa, raději začněte znovu, protože spálená cibule je hořká a zkazila by vám jídlo.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky