Oblíbené rajské omáčky. Jak udělat tu nejlepší rajskou jako od maminky
Chutné omáčky do české kuchyně patří a rajská je pro mnohé z nás tou nejoblíbenější - často ji milujeme už od dětství. Ať už s knedlíkem, těstovinami nebo rýží, vždy si na ní pochutnáme. Jak nejlépe dosáhnout toho, aby měla krásnou barvu a lahodnou chuť?
Oblíbené recepty na rajskou omáčku
Postupů na uvaření rajské omáčky je mnoho - co rodina, to jiná oblíbená chuť. Často nejprve na tuku necháme osmahnout cibulku a s hladkou mouku připravíme jíšku. Přidáme rajský protlak a krátce mícháme. Doplníme vodou nebo vývarem a nesmí chybět oblíbené koření. Osolíme, povaříme a nakonec ještě dochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Rajčata - základ rajské omáčky
Krásně červenou barvu a rajčatovou chuť dá omáčce nejen rajský protlak, ale i 100% rajčatová šťáva, rajčatové pyré nebo čerstvá, mražená či krájená rajčata z konzervy. Můžeme použít jednu variantu nebo více možností dohromady, aby výsledkem byla lákavá a výrazná barva omáčky.
Vhodné koření do rajské omáčky
Vhodně vybrané koření dá omáčce správnou vůni a chuť. Přidáváme ho buď už k cibulovému základu nebo až zároveň s tekutinou. Mezi nejpoužívanější patří bobkový list, kuličky nového koření a pepře, hřebíček, tymián, mletá paprika. Může se přidat bujón. Na závěr ještě skořice a citrónová šťáva, někdy ocet. Přislazujeme cukrem nebo medem.
S čím podávat rajskou omáčku
Hotovou omáčku propasírujeme přes sítko do jiného hrnce. Omáčka bude krásně hladká a bez kousků koření. Podáváme ji s knedlíkem, rýží nebo těstovinami. Na talíř přidáme buď plátek hovězího, karbanátek (zeleninový, sýrový nebo masový), masové kuličky nebo dokonce plněné papriky. Rajská se špagetami představuje velmi rychlé studentské jídlo, na které stačí při podávání bohatě nasypat strouhaný sýr.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Komentáře