Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se levně, rychle a zdravě stravovat na studiích. Na kolejích není třeba jíst jen housky se salámem
Toprecepty.cz

Život studentský bývá veselý, ale i poměrně chudý. Studenti mívají hluboko do kapsy, a tak musíte umět hospodařit s omezenými prostředky. Myslím ale, že to není na škodu, budete tak lépe připraveni na život, který nenabízí všem pořád jen benefity. Jde s minimem financí přežívat na vysokoškolských studiích, aniž byste si ničili tělo konzervami a polévkami z pytlíku? Jde to.

Je třeba vařit

Nejlevnější způsob je prostě vařit. Vařit jednoduše a přemýšlet u toho. Konzervy, když už, můžete využívat účelně. Třeba rajčata a luštěniny v plechovce vám uspoří čas a nezatíží rozpočet ani tělo.

Levné

Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Do 50 korun

Jak vařit dobře a levně? Chce to jen trochu kreativity a tu správnou inspiraci! I s pouhými 50 korunami na porci se totiž dá vykouzlit vynikající jídlo. Československou klasikou bývala takzvaná…

Je čas využívat a naučit se mít rád levnou kořenovou zeleninu, špenát, zelí apod. Těstoviny na sto způsobů můžete odkoukat od italských hospodyněk, které umí uvařit jídlo z mála. České hospodyně vám zase mohou být příkladem v používání brambor. Také polévky jsou výbornou možností, bývají rychlé a často jsou levnější než ty instantní. Na většinu takových jídel stačí jednoplotýnkový vařič, menší hrnec nebo kastrůlek a pánev, běžné vybavení podnájmů i kolejních kuchyněk. Máte možnost i větší motivaci naučit se hospodařit s potravinami podle stylu zero waste.

I ten, kdo doposud v kuchyni moc nepobýval, dokáže podle našich jednoduchých postupů uvařit. Obzvlášť, pokud bydlíte s kamarády nebo partnerem, máte jedinečnou příležitost konečně začít vařit a být v tom úspěšní hned napoprvé.

Podle receptů pro začátečníky by měl uvařit každý, kdo dosud v kuchyni moc času netrávil. Postupy těchto receptů jsou popsány srozumitelně a podrobně, krok za krokem a ingredience přesně, aby ani… Podívejte se na všechny pro začátečníky.

Pro začátečníky

Polévky levné a rychlé

Zvláště zeleninové polévky jsou uvařené rychle a nákup surovin nebývá drahý. Mohou být i krémové, které víc zasytí a v chladném období zahřejí.

Zeleninová a bezmasá jídla

Ačkoliv je maso pro vývoj vašich mozkových buněk nezbytné, není nutné jíst ho denně. Je mnoho bezmasých a zeleninových jídel, která zvládne každý začátečník. Zelenina a bylinky navíc dodají vašemu jídlu barevnost a lákavější vzhled.

Uvařit jídlo bez masa není ani zdlouhavé, ani náročné. Asi nejjednodušší variantou jsou těstoviny na 1000 způsobů – aglio olio nebo s rajčaty nebo jen se sýrem... možností je nepřeberně. Stejně… Podívejte se na všechny bezmasá jídla.

Bezmasá jídla

Vděčné pomazánky 

Z většiny různých zbytků v ledničce lze vyrobit pomazánku na svačinu nebo večeři. Vyjde to levněji než jíst pečivo se samotným sýrem nebo salámem, o chuti nemluvě.

Bramborová jídla

Brambory vařené nebo opékané zasytí a doplněné kouskem masa nebo zeleninou i dodají živiny, aniž by příliš zatížily napnutý rozpočet.

Těstoviny jednoduše

Už jsme se zmínili o italských hospodyních, které umí využít k nasycení rodiny i přátel spoustu levných surovin. A nemám na mysli obligátní špagety s kečupem. Jednoduchá rajčatová nebo aglio olio omáčka nezabere mnoho času a je neporovnatelně chutnější.

Luštěniny sytivé a levné

Zde pro úsporu času můžete vtipně využít konzervované luštěniny, z kterých lze vytvořit báječné a syté jídlo, ať už jsou to fazole, cizrna nebo čočka.

Od náročného studia si každý potřebuje chvíli odpočinout. Uvařit si rychlé jídlo je jeden z možných způsobů relaxace..

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky