Z jakého masa se vyrábí šunka? Podmínkou je kvalitní maso bez viditelného tuku
Šunka je výrobek z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa, který se upravuje dušením, sušením nebo uzením. Připravuje se z celého kusu masa nebo jako strojově lisovaný výrobek.
Maso na šunku musí být té nejvyšší kvality. Šunka musí být naprosto libová, nesmí obsahovat tukem prorostlé maso. Pokud je méně kvalitní, neměl by se používat název šunka, ale například vepřový nářez.
Z jakého masa se vyrábí šunka?
Maso musí obsahovat málo vody, vyšší množství tuku a jemná vlákna. Šunka se připravuje:
- z vepřového masa - používá se celá kýta nebo svaly z kýty a plec.
- z hovězího masa - z celých šálů zadního hovězího masa.
- z drůbežího masa - nejvhodnější jsou kuřecí a krůtí prsa a maso ze stehen.
- z králičího masa nebo ze zvěřiny, které jsou méně obvyklé.
Lisovaná šunka se vyrábí dušením, ale u šunky z celých kusů masa převažuje sušení a uzení.
Jak se dělí šunka podle kvality
Čím méně kvalitní šunka, tím více obsahuje náhradních surovin (kůže, škrob):
- Šunka nejvyšší jakosti má minimálně 16 % čistých svalových bílkovin.
- Šunka výběrová obsahuje minimálně 13 % čistých svalových bílkovin.
- Šunka standardní má minimálně 10 % čistých svalových bílkovin.
- Šunka konzumní obsahuje minimálně 7 % čistých svalových bílkovin.
Z domácí nebo koupené šunky si můžete připravit francouzský toust podle našeho videoreceptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře