MasterChef Česko 2022: Bagetovou výzvu vyhrál Martin! Jak ještě můžete bagetu naplnit? Možností je mnoho …
19. 10. 2022 Vaření
V posledním díle soutěže MasterChef Česko se opět soutěžilo o titul bagetového krále. Po loňském vítězi Givim letos přebral štafetu Martin se svou bagetou ve vietnamském stylu Bun bo nam bo. Pokud se vám nechce čekat až se začne prodávat, můžete si podobnou připravit doma. Inspirovat se můžete našimi tipy.
Vítězná bageta bun bo nam bo
Bagetová výzva je v každém ročníku pro jednoho ze soutěžících MasterChefa takovým malým vítězstvím. Nejlepší bageta se totiž bude prodávat v síti Bageterie Boulevard a její autor se načas stane tváří slavné bageterie. V letošním roce si triumf připsal Martin, který vytvořil bagetu inspirovanou vietnamským nudlovým pokrmem bun bo nam bo, který se jí obvykle nastudeno jako salát a je plný čerstvé zeleniny a bylinek.
Mohlo by vás zajímat
Bageta s telecím po asijsku
Soutěžící tentokrát vytvářeli bagety podle novinových titulků. Jimi je Bageterie Boulevard proslavená, stěny provozoven jsou totiž vyzdobené bulvárními novinovými titulky na téma jídlo. Každý soutěžící tedy vařil podle vybraného titulku, přičemž každý měl přidělenou jinou surovinu. Martin si vybral: „Muž znovu prožívá telecí léta,“ a základem jeho bagety tedy muselo být telecí maso, které naložil do rybí omáčky, aby dosáhl chuti pro slavný vietnamský salát typické. K tomu přidal nakládanou zeleninu a spoustu bylinek, za což si vysloužil velkou pochvalu od poroty:
Přemek Forejt byl z bagety přímo nadšený, což dokládají i jeho slova: „Ta bageta dává takový kopanec, v dobrém slova smyslu. Co mě první střelilo do hlavy, bylo to maso, bylo naprosto božsky dochucené, až tak trochu štiplavě. Je úplně na hraně se solí. Tím, jak jsou to tenounký plátky, tak se toho člověk nemůže nabažit. Tu chuť mám pořád ještě v puse. Baví mě ta pestrost bylin, že to není postavené na jedné bylince, ale je jich pět různých druhů. Prostě jednoduché a skvělé.“
Bageta - dokonalý rychlý oběd
Souboj to byl ovšem vyrovnaný, neboť porotci vychvalovali i další bagety. Soutěžící tak opět dokázali, že i bageta může být plnohodnotným a hlavně chutným pokrmem. I když jde primárně o fastfoodovou specialitu, dá se z ní udělat přímo delikatesa, která uspokojí i ty nejzmlsanější jazýčky. Záleží hlavně na tom, jak ji připravíte. Pokud zvolíte dobrou křupavou francouzskou bagetu a naplníte ji kvalitními surovinami, přestává být taková bageta podřadnou rychlovkou, kterou sníte někde ve spěchu, ale bez problémů vám nahradí oběd.
Bagety lze naplnit mnoha způsoby. Důležité je hlavně vybrat ingredience, které spolu chuťově ladí a nijak se nepřebíjejí. Náplň do bagety může být inspirována i nějakým jídlem, jak právě udělal Martin u své vítězné bagety. U bagety je hlavně nejdůležitější, aby nebyla příliš suchá. Základem šťavnaté bagety tak musí být nějaká omáčka, obvykle majonéza, tatarka, dresink, pesto, hořčice, bešamel nebo aspoň olej (nejlépe nějaký ochucený). Jako náplň se hodí maso v kombinaci s vhodnou zeleninou. Zelenina ale klidně může hrát v bagetě i hlavní roli, třeba grilovaná v ní chutná přímo báječně. Pokud bagetu zapékáte, nesmí v ní chybět sýr, který se po zapečení krásně rozteče.
Jestliže vás při sledování MasterChefa začala honit mlsná a dostali jste na nějakou bagetu chuť, můžete se inspirovat nejen vynikajícími kombinacemi soutěžících, ale i našimi tipy. Čím tedy můžete bagetu naplnit? Máme pro vás 10 nápadů:
- marinované telecí maso v rybí omáčce + nakládaná zelenina + bylinky
- trhané kuřecí maso + ananas + čedar + coleslaw s fenyklem + salát frisée
- škvarková pomazánka + smažené kysané zelí + grilovaná slanina + brynzová majonéza
- krkovice v marinádě z rybí a sójové omáčky + fenyklový salát s chilli + wasabi majonéza
- lilkový kaviár + sušená rajčata + panchetta + cuketové hranolky + majonéza z pečených rajčat s parmezánem
- vepřová pečeně s bylinkami a citronovou kůrou + česneková majonéza + rukola
- grilovaná zelenina (papriky, cuketa, rajčata) + bazalka + kozí sýr
- kuřecí masové kuličky + paprika + červená cibule + caesar salát dresink
- trhané vepřové + čedar + hořčice + nakládané okurky
- tuňák + ančovičky + vejce natvrdo + zelené fazolky + rukola + dresink vinaigrette
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat mátu. Oblíbená bylinka je nepostradatelná na bylinkové zahrádce i v kuchyni
Nejlepší asijský street food: Ochutnejte voňavé vietnamské bagety s francouzským šarmem!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Párky v rohlíku patří neodmyslitelně k rychlému občerstvení: Jaký je rozdíl mezi nimi a hot dogem?