Vietnamský salát Bún bò Nam Bộ

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Saláty 11 názorů

Suroviny

rýžové nudle Bún
200 g hovězí kýty (svíčková nebo falešná svíčková )
Na marinádu masa:
2 PL rybí omáčky
špetka cukru
čerstvě mletý pepř
1 citronová tráva
2 stroužky česneku
trošku oleje
Dále:
1 větší mrkev
1/2 salátové okurky
ledový salát
mungo baby klíčky
hrst nesolených arašídů
sušená cibule
čerstvé vietnamské bylinky:
koriandr
perila
bazalka
Na zálivku:
1 PL cukru
2 PL rýžového octa
4 PL rybí omáčky
8 PL vody
červená chilli paprička
2 stroužky česneku
pár kapek oleje
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Můžeme je přelámat na kratší části. Maso je taktéž nutné alespoň hodinu před úpravou marinovat. Hovězí maso musí být nakrájené na velmi tenké plátky, lépe se s ním pracuje, pokud je částečně zmrzlé.

  2. Takže maso nakrájíme, opepříme a smícháme s rybí omáčkou a olejem, přidáme posekanou citronovou trávu a česnek. Promícháme a necháme marinovat. Arašídy nasucho opražíme a pak je podrtíme.

  3. Zálivku je nejlépe svařit. Do kastrůlku vložíme na pár kapek oleje restujeme česnek, jen krátce, aby nezhořkl, vlijeme vodu, rybí omáčku a ocet, osladíme a svaříme. Po odstavení přidáme posekanou chilli papričku. A necháme vychladnout.

  4. Mezitím nakrájíme na velmi tenké nudličky mrkev s okurkou a salát na proužky. Sušenou cibuli opečeme na troše oleje dozlatova. Nudle dáme podle návodu uvařit do osolené vody s trochou oleje, stačí tak max. dvě minutky, slijeme a propláchneme studenou vodou.

  5. Maso restujeme zprudka na pánvi, plátky jsou tenké stačí opravdu jen tak max. 2 minutky. A jdeme servírovat. Zálivku nalijeme do servírovacích mističek, každý si dá, kolik bude chtít.

  6. Dno větší misky poklademe ledovým salátem, na něj rozprostřeme nudle, pak maso, mungo klíčky, mrkev, okurku, bylinky a posypeme arašídy a osmaženou cibulkou. Přelijeme zálivkou a promícháme.

Poznámka

Moje receptya ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vietnamský salát Bún bò Nam Bộ

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    evosheek: Děkuju za krásnou fotku :-K, doufám, že chutnalo ;-)

    Odpovědět

  • Tantal Tantal

    1974andrea: Ale já jsem nenapsal, že je ten recept špatně, jen je tam moc zeleniny.:-) Není to salát a zatím si budu stát, protože jsem žil jak v Japonsku tak ve Vietnamu a nikde to za salát nepovažovali a to co se píše na internetu, nemusí být vždy pravda .:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Tantal: Nezlobte se, ale recept s postupem mám z kurzu vaření přímo s Vietnamci, takže si myslím, že by nám neukazovali nic, co by nebylo dobře. Jako i u nás se připravuje v každém regionu něco trochu jinak, tak rozhodně to platí pro asijské pokrmy. Co region, to trochu jiná příprava. Někde i okurka, někdo více bylinek, třeba i máta apod. A recepty jsou psány jako salát i na netu;-) https://delightfulplate.com/vietnamese-beef-noodle... nebo http://www.vietfoodfriends.cz/uvarte-si-sami/recep...

    Odpovědět

  • Tantal Tantal

    On to ve skutečnosti není salát, teda aspoň v Asii to za salát nepovažují, doopravdy to má být spíše nudlové jídlo. Recept je sice hezký, ale máte tam až moc zeleniny. To jste z toho opravdu udělala salát.:-) Od každé zeleniny se tam má dát jen hrstka, takže hrstka mrkve, mungo klíčků, hrstka arašídů a hrstka ledového salátu to je veškerá zelenina která by tam měla být. A z bylinek by tam měl být jen koriandr nebo asijská bazalka. ale nikdy ne oboje. jinak recept je pěkný, ale spíše už po Česku. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Martina:
    No, nejspíš děláte něco blbě...:-)
    Pominu-li nakrájení masa ("maso musí být nakrájené na velmi tenké plátky" - jak tenké? Jako na carpaccio?? Kolik mm???) tak je chyba asi v délce tepelné úpravy: než dělat o 10 sekund déle, je lepší dělat o minutu kratší dobu :-) :-K Já bych maso hodil na pánev a jen co zbělá bych ho otočil (nebo ani neotáčel) a okamžitě vylovil z rozpálené pánve.
    Ale hlavně: než bych to začal dělat, tak bych si to na několika kouscích masa vyzkoušel ...:-)

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Maso jsem připravila dle návodu z kýty (válečku) a je tuhé tak, že se to nedá jíst. Opravdu se to někomu povedlo uvařit, tak že to maso je měkké jako v restauraci?

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Luxusní recept:-O:-p+:yes:krásné foto tradičně

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Nádhera :yes::yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Krása :-O:-O:-O

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    zizala:Díky Jaruško ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Zasloužený bod. Velmi lákavý salát :-p:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: bun bo nam bo recept bun bo nam bo bumbo nambo recept bumbo nambo bunbonambo recept bum bo nam bo recept bum bo nam bo mumbo nambo vietnamský zelný salát bun bo nambo recept bun bo nam bo bumbonambo recept na bumbo nambo bunbonambo bunbo nambo bún bo bún b nam b recept bun no nam bo numbo nambo bun bo recept