Marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory: Křehkost a jemnost jim dodá kefírová marináda a a netradiční trojobal
8. 2. 2024 Vaření
Nejsou řízky jako řízky. Marinovaná smažená krůtí játra jsou tak trochu jiné, netradiční řízky, chutnají ale výborně. S třepanými brambory jako příloha mohou být vynikajícím obědem nebo večeří.
Jak se dělají krůtí játra
Krůtí játra se neobjevují tak často na jídelním stole jako vepřová nebo kuřecí. Můžeme si je připravit třeba dušená s omáčkou, ale také se dají například nakrájet na plátky a opéct na pepři a kmínu.
Obalovat játra by nás možná nenapadlo, ale i to je jedna z variant. Abychom si ještě více pochutnali, tak krůtí játra po odblanění a případném rozkrojení na plátky nejprve naložíme do kefíru a dochucovací směsi. Játra marinujeme alespoň dvě hodiny.
V této verzi ještě vnitřnosti obalíme ve strouhance, ve vajíčku a znovu ve strouhance. Pak už následuje jen krátké smažení ve vrstvě oleje, protože játra jsou poměrně brzy hotová.
Mohlo by vás zajímat
Jak marinovat krůtí játra
Aby byla játra jemnější a ztratila nepříjemný závan, nakládají se do mléka. Nutné to není u jemnějších drůbežích. Pokud ale chceme velmi jemnou delikatesu, naložit vnitřnosti můžeme.
Tentokrát je naložíme do směsi kefíru, papriky (sladké či uzené), utřeného česneku, soli a pepře.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory
Na přípravu jater budete potřebovat: 500 g krůtích jater, hrnek kefíru, lžičku uzené papriky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř, vejce, strouhanku, tuk na smažení, brambory, sůl, kmín, máslo, jarní cibulku a libeček nebo pažitku.
Jak na to? Játra očistěte a omyjte. Pokud jsou velká, nakrájejte je na tenčí plátky. Kefír dejte do misky, smíchejte ho s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Játra vložte do marinády. Nechte je tak nejméně dvě hodiny.
Před smažením játra lehce otřete z marinády, obalte je ve strouhance, rozšlehaném vejci a opět ve strouhance. Přichystejte si pánvičku s vyšší vrstvou oleje. Rozehřejte ho a játra v něm smažte z obou stran dozlatova.
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Pokrájejte libeček nebo pažitku. Brambory uvařte se solí a kmínem obvyklým způsobem. Sceďte je, do hrnce přidejte máslo a cibulku a libeček nebo pažitku. Hrnec přiklopte poklicí a zatřeste s ním. Brambory se máslem obalí.
Náš tip: Připravit si můžete také marinovaná játra na grilu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Byliny v kuchyni: Libečková sůl skvěle ochutí brambory, libečkové pesto vylepší těstoviny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Marlenka, medový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Kuřecí játra trochu jinak: Lehce pikantní s nivou a žampiony nebo neuvěřitelně šťavnaté v těstíčku s bylinkami