Smažení dodává jídlu specifickou chuť. Jaké jsou nejoblíbenější smažené pochoutky?

Smažení je jedním z nejběžnějších způsobů přípravy jídla po celém světě. Při smažení se potraviny ponoří do horkého tuku, což vede k vytvoření chutných a křupavých pokrmů. Teplota oleje na smažení by měla být dostatečně vysoká, aby umožnila rychlou tvorbu křupavého obalu (podle druhu suroviny je to asi 160-190 °C).
Jaké oleje jsou vhodné na smažení?
- Olivový olej je ideální pro smažení na nižších teplotách, například při přípravě omáček a delikátních pokrmů.
- Kokosový olej je skvělou volbou pro smažení sladkých pokrmů. Má příjemnou kokosovou chuť a dokáže snést vyšší teploty.
- Řepkový a slunečnicový olej jsou vhodné pro většinu smažených pokrmů, protože mají neutrální chuť a vysoký bod kouření.
- Sádlo bylo tradičním tukem pro smažení, zejména ve středoevropské kuchyni. Dává pokrmům bohatou chuť, ale je třeba ho používat opatrně.
- Bez oleje můžete smažit přímo v troubě, případně v modernější horkovzdušné fritéze. Pro lepší chuť ale můžete pokrm jemně pokapat olejem a upéct.
Oblíbené smažené pochoutky
Mezi nejoblíbenější slané smažené pochoutky patří zejména smažený řízek, květák, filé, sýr, karbanátek či holandský řízek. Z příloh jsou to poté hranolky či krokety. Do smažených pochoutek řadíme i sladké pokrmy, především pak koblihy, vdolky nebo donuty.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Měkké perníčky bez proležení
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí maso trochu jako Stroganov
Přidáno před 21 hodinami
Išelská kolečka - nej!
Přidáno před 23 hodinami
Stir-fry kuřecí játra s pórkem
Přidáno 2. 12. 2023 08:55
Vepřová játra po asijsku
Přidáno 1. 12. 2023 21:19
Banán s hruškou v kapse
Přidáno 1. 12. 2023 19:52
Přečtěte si Zobrazit více