Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
Zdroj: Unsplash, The Humble Co.

Patříte k těm, kteří si ještě pamatují mléčný kysaný nápoj Biokys? Prodával se v kelímku a byl neskutečně kyselý. Dnes je podobných „pitíček“ mnohem víc, mají ale jemnější chuť a často i různé příchutě. Stojí na pomezí mezí jogurtem a mlékem, výborně osvěží a hlavně prospívají zdraví.

Lepší než normální mléko

Zakysaných neboli fermentovaných mléčných nápojů existuje celá řada. Vyrábějí se metodou přirozeného či řízeného mléčného nebo alkoholového kvašení, při němž vzniká kyselina mléčná. Stejně jako běžné mléčné nápoje obsahují dostatek vápníku, kromě toho ale i probiotické bakteriální kultury, díky nimž, jak píší na webu Healthline.com, nám jejich konzumace víc prospívá. Oproti normálnímu mléku mají delší dobu trvanlivosti, osvěžující chuť, jsou lépe stravitelná a v mnoha dalších ohledech mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jak je uvedeno na webu Organicfacts.net jsou kysaná mléka bohatá na vitaminy A, B, D a kromě vápníku i na další minerály – fosfor, zinek, draslík a jód. Díky probiotikům prospívají našemu zažívacímu ústrojí, usnadňují trávení a předcházejí zácpám, křečím a nadýmání. Kromě toho posilují náš imunitní systém, pomáhají dostat ven z těla toxiny a snižují hladinu cholesterolu. Kysané mléko navíc není takovým alergenem, takže ho mohou popíjet i někteří z lidí, jimž normální mléko nedělá dobře. Kysané mléko se hojně využívá i na vaření a pečení do různých koláčů, bábovek a muffinů. Moučníky s fermentovanými nápoji jsou totiž mnohem kypřejší a vláčnější.

Zákys, kyška a kysané mléko

Do této skupiny patří jakýkoliv mléčný nápoj, který vznikl působením některé mléčné kultury, většinou smetanové – tak vzniká smetanový zákys. Původně vznikaly přirozeným kysáním mléka, nyní jsou při jejich výrobě používány čisté mlékařské kultury (startéry), tedy bakterie mléčného kysání. Speciálním výrobkem je tzv. ABT mléko. Je nejzdravější, neboť v jeho případě byly k původní mléčné kultuře ještě navíc přidány probiotické bakterie (bifidokultura Lactobacillus acidiphilus, Bifidobacterium a Streptococcus termophilus – tedy ABT).

Kefír a kefírové mléko

Kefír je kvašeným nápojem, který vzniká přidáním kefírových zrn do mléka. Kefírová zrna jsou kombinací mléčných bakterií a kvasinek. Jejich působením dochází k prokysávání a částečně i k alkoholovému kvašení. Právě díky tomu kefír lehce perlí. Jeho chuť je výraznější, pikantní a maličko nahořklá. Podle stránek Zakonyprolidi.cz musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10000 kvasinek. V případě kefírového mléka nejsou tak přísná pravidla. Bakterií musí být stejně, kvasinek stačí méně.

Acidofilní mléko

Jde o druh kyselého mléka, které obsahuje bakterii mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus. Tato kvasinka se přidává do normálního mléka (podle vyhlášky jich v jednom gramu musí být milion). Kvasinka se živí laktózou, a tak vytváří kyselinu mléčnou. Na rozdíl od jogurtu tu ale neprobíhá kvašení. Slovo acidofilní totiž znamená žijící v kyselém prostředí neboli kyselomilný. Nutriční hodnota acidofilního mléka je stejná jako u běžného mléka. Na rozdíl od dalších zakysaných nápojů je hodně kyselé. Často se proto míchá se smetanovým zákysem.

Jogurtové mléko

Většinou jej koupíte v ochucené formě s různými ovocnými příchutěmi. Jde vlastně jen o naředěný jogurt, přičemž jogurtová složka v něm musí být z 50 %. I složením se logicky jogurtu podobá a jeho základem je jogurtová kultura. Může být různě tučné a někdy až zbytečně moc sladké. 

Podmáslí

Přestože svým názvem připomíná máslo, je ze všech těchto nápojů podmáslí nejméně tučné (maimálně obsahuje 1,5 % tuku, většinou ale jen 0,5 %). Podmáslí je vedlejším produktem při stloukání másla. V případě, že se máslo nevyrábí ze zakysané smetany, ale ze sladké, je nutné přidat zákys. Pak vzniká kysané případně šlehané podmáslí. Chuťově není tak výrazné, je mnohem jemnější, takže určitě zachutná těm, kteří kyselému příliš neholdují. V každém případě se ale doporučuje jednotlivé výrobky střídat a vytěžit tak co nejvíc z jednotlivých druhů bakterií. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více