Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
16. 3. 2021 Tipy a triky
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi zvířecím symbolem příchodu jara. Jeho maso je výborné pro využití v kuchyni, protože je zdravé a díky nepříliš výrazné chuti je možné upravit jej na mnoho způsobů. Kuchařky ale často mívají problém s tím, že je králičí pečínka tuhá nebo nepříjemně voní. Jak si s tím poradit?
Dietní a křehký králík
„Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?” stěžuje si malý Jiříček ve slavné české komedii Slunce, seno, jahody - a vlastně se mu nemůžeme divit. Zejména na venkově, kde je možné králíky i přímo chovat, bylo maso z ušáků vždy jedním z nejdostupnějších, a proto se na stole objevovalo velmi často. Ačkoliv je to maso jemné, dietní a je možné upravit jej na mnoho způsobů, každé jídlo se jednou může přejíst. My vás ale nyní naučíme, jak králičí maso připravit tak, že se k němu budete rádi vracet znovu a znovu.
Mohlo by vás zajímat
U každého masa platí, že je potřeba trochu se seznámit s jeho původem, než daný kus koupíte. U králičího je to dvojnásob důležité. Pokud ušáky nechováte vy nebo nějaký váš příbuzný, známý či soused, a kupujete králičí maso „od cizích”, choďte pro něj nejlépe do kvalitního řeznictví. V supermarketech jej kupujte zásadně chlazené. Maso by mělo být světle růžové, pružné a rovněž by mělo hezky vonět. Tak se pozná, že je maso mladé, a to je nejvhodnější. Doma pak králíka můžete zamrazit, tak vám vydrží i rok, případně jej uložte do lednice, kde však maso skladujte maximálně tři dny. Ale ani starší králičí maso nemusí hned letět do koše, jen je potřeba jej před zpracováním trochu ošetřit, aby výsledný pokrm nebyl tuhý. Stačí maso den před přípravou důkladně potřít olivovým olejem a nechat jej takto naložené až do začátku vaření. Díky tomu ušák hezky povolí a bude opět křehký.
Mohlo by vás zajímat
Na vaření je nejvhodnější koupit hřbet nebo kýtu. Králičí maso je bohaté na bílkoviny a ze všech druhů masa navíc obsahuje nejméně cholesterolu, proto je dobré i pro dietáře. Zároveň v něm nenajdeme zbytečně moc tuků, což ale částečně způsobuje, že králičí maso samo o sobě nemá příliš výraznou chuť a není zrovna nejšťavnatější. Má to ale i své výhody; díky tomu je maso možné kombinovat na tisíc způsobů. Nejlepší a nejtradičnější je králík na smetaně, protože krémová omáčka jde ruku v ruce s jemností masa. Ušák je ale vhodný i pro výrobu vývaru a polévek a pro své výživové hodnoty se často objevuje v krmivu pro domácí mazlíčky.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající je ale také králičí pečínka. Aby maso nebylo vysušené, doporučujeme péct králíka obaleného plátky slaniny, která výsledku dodá šťávu, ale i šmak. Totéž zajistí pečení králíka na česneku a cibuli. Cibule při pečení navíc lehce zkaramelizuje, což dodá chuť masové šťávě. Králičí maso je přirozeně trochu nasládlé, což se ke karamelizované cibulce skvěle hodí. Vhodným kořením ke králičímu je rozmarýn, skvělý je rovněž králík pečený na hruškách či jablkách.
Mohlo by vás zajímat
Pečete-li králičí stehna, můžete je stroužky česneku i přímo prošpikovat. Králičí maso pečené s cibulí a česnekem navíc není třeba dosolovat, což opět ocení milovníci zdravého životního stylu. Kombinace všech tří věcí, tedy cibule, česneku i slaniny, celou pečeni skvěle provoní, což oceníte zejména u staršího králíka, který může mít pro ušáky typický odér, který nejde pod nos úplně každému.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
České superpotraviny hravě strčí do kapsy ty exotické. Do některých byste jejich schopnosti neřekli
Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30