Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky
13. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho slavných děl i to, co snídal, co míval rád k večeři a jak stoloval? Pojďte s námi nahlédnout do kuchyně známého intelektuála.
Spisovatel a jedlík
Narodil se 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, dětství strávil v Úpici… Vzpomínáte na automatickou odpověď, která každému maturantovi naskočila při otázce na život a dílo Karla Čapka? Přitom by možná bylo zajímavější vědět, a třeba bychom si to i lépe pamatovali, co si tak Karel dopřával k obědu, jestli měl rád českou kuchyni a jak stoloval. Pojďme mezery v kulinárním vzdělání napravit dnes! Ať už jste od Karla Čapka četli Továrnu na absolutno, Trapné povídky nebo třeba Krakatit, přečtěte si i o tom, co měl společného s námi se všemi, tedy o tom, co mu chutnalo. Třeba taky zjistíte, jestli platí rčení „hladový jako spisovatel“…
Mohlo by vás zajímat
Pozdní snídaně i večeře
Jak v knize První republika u stolu uvádí její autor Jaroslav Vašák, spisovatel Karel Čapek si rád pospal a snídal až před devátou. Miloval skromná jídla a tak byly k snídani obvykle dva loupáky a káva bez kofeinu se šlehačkou. Na oběd ve 13 hodin si dopřával obyčejné venkovské pokrmy, s bratrem Josefem jako malí milovali třeba koprovou omáčku, polévku kaldoun nebo jihočeské knedlíky bosáky. Po obědě si Karel dával opět kávu bez kofeinu a malý zákusek. Večeřel poměrně pozdě, až kolem 22 hodiny.
O vaření a kuchyň se do doby, než se Čapek oženil s Olgou Scheinpflugovou, starala Helena Šunková. Její tlučené štrúdly byly vyhlášenou delikatesou a každý pátek se na ně těšili známí novináři, herci, malíři, sochaři, ale i prezidenti T. G. Masaryk či Edvard Beneš, tedy všichni, kteří v rámci spolku Pátečníci poslední pracovní den v týdnu Čapka navštěvovali. Mezi Pátečníky měli přístup jen muži, a proto i občerstvení servíroval Čapkův řidič. Filozofické, ekonomické a politické debaty vedli členové Pátečníků obvykle nad studeným občerstvením.
Čapkovy milované palačinky
Helena Šunková se o vaření v domě Karla Čapka starala do roku 1931. Když se ale měla vdávat, vystřídala ji na pracovní pozici kamarádka Alžběta Venhodová. Mezi nejoblíbenější jídla, jež Čapkovi Alžběta připravovala, patřily například trochu netypické, špenátem plněné smažené palačinky. Chcete-li si je udělat podle originálního receptu, budete potřebovat ¾ litru mléka, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, špetku soli a předem připravený špenátový protlak zahuštěný vejcem. Postup je následující: Směs na palačinky smíchejte, usmažte obvyklým způsobem palačinky z obou stran dozlatova a potom je naplňte špenátem. Zaviňte, obalte v trojobalu jako řízek a usmažte.
Placičky, řízky a „drama na stole“
Mezi další dobroty servírované na stole Karla Čapka patřily placičky z vařených brambor, piškotová nadýchaná palačinka - nebo spíše omeleta - a smažené telecí řízky, které měly jednu zvláštnost. Po obalení v trojobalu se ještě těsně před vložením do pánve s rozehřátým tukem řízky protáhly rozšlehanými vejci a až pak se smažily. Tenhle neobvyklý postup měl zaručovat, že se na povrchu řízku utvořila vrstva, jež zabraňovala vysušení masa. Ovšem nebylo to jen vaření, na co Čapek dbal. Hodně mu záleželo také na stolování, dokonce trval na tom, ať se raději zkrátí doba přípravy jídla a zbylý čas se věnuje nazdobení stolu. Doslova říkával: „Můžete jíst jako bohové, aniž byste zapřáhli nějakého lidského tvora v kuchyni do pětihodinové honičky, neboť dobrý recept je jako dobré drama. Čím méně řečí, tím lepší jádro.“ Pokud se tedy chcete inspirovat stylem slavného spisovatele, jezte klidně obyčejně, ale dejte si záležet na tom, jak máte prostřeno.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Příjemně vonícími bylinkami, které máme nasušené od léta, můžeme naplnit látkové sáčky - mohou to být klasické zavazovací sáčky nebo ušitá srdíčka či… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Druhy sladkých jídel Buchtičky a noky Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 7 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 8 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 23 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 23 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno 11. 6. 2024 17:28
Přečtěte si Zobrazit více
Telecí rosol, žloutkové fleky i kuře s kečupem. Na čem si rád pochutnával Vlasta Burian?
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Komentáře
31. 3. 2022 00:59