Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

4. 5. 2021 10:06

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Denisa Zdroj: Toprecepty, Denisa
Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich babiček, jak nejlépe uvařit klasickou českou omáčku - koprovku. A pokud vám tahle bylinka moc nešmakuje, třeba vás právě tenhle článek přesvědčí, že stojí za to dát jí ještě jednu šanci.

Od omáček až k rybám

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina z čeledi miříkovitých, jež dorůstá do výšky až 1 m. Tenhle střapatý fešák se vysévá od března do července a nať můžete sklízet přibližně už 6 týdnů po výsevu. Konzervovaný nebo mražený je kopr sice k dostání během celého roku, ale v chuti a vůni se čerstvé bylině nic nevyrovná. A co s ním v kuchyni? Kopr se u nás typicky používá do polévek a koprové omáčky, ale neobejdou se bez něj ani nakládané okurky. Zároveň se koprem dochucují různé saláty, dipy a pomazánky. Kopr se také hodí k rybám, na brambory i zeleninu a je základním dochucovadlem slavné bulharské polévky tarator. My se teď ovšem nebudeme věnovat světové kuchyni, ale připomeneme si, jak se dělá ta nejlepší babiččina koprovka, kterou si každý ještě dvakrát přidá.

Nezbytnosti na koprovku

Při přípravě této sladkokyselé omáčky budete potřebovat kromě kopru také máslo, hladkou mouku, masový vývar, smetanu nebo šlehačku, cukr, sůl a ocet. Omáčka se sice dá udělat i z vody a mléka, ale je to chuťově chudší verze. Právě masový vývar dodá koprovce ten správný šmrnc.

Krokodýlí maso, koprová omáčka i čokoláda: Neuvěříte, jaké šílenosti dávají lidé na pizzu!

Krokodýlí maso, koprová omáčka i čokoláda: Neuvěříte, jaké šílenosti dávají lidé na pizzu!

Pizza sice pochází z Itálie, dnes ale patří k nejoblíbenějším jídlům všude na světě. Může být…

A jaký vývar přesně máte použít? Klidně stačí i takový, který máte zrovna doma, ale pokud se na koprovku teprve chystáte, udělejte si poctivý hovězí vývar. Budete mít skvělou polévku, část vývaru použijete do omáčky a maso z vývaru (ideální je hovězí loupaná plec) přidáte ke koprové omáčce. Čím silnější vývar je, tím lepší chuť omáčce předá. Kuřecí nebo silný slepičí vývar se hodí, pokud chcete koprovku podávat s vařenými vejci.

Postup přípravy

Na másle osmahněte hladkou mouku a zalijte ji vývarem. Metličkou řádně prošlehejte, přidejte tuhé stonky kopru (lístečky ještě ne!) a provařte asi 15 minut. Pak stonky kopru vyjměte, omáčku doplňte smetanou, solí, cukrem a octem, případně čerstvou citronovou šťávou. Ještě krátce povařte a nakonec přidejte nadrobno nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte a můžete hned podávat s knedlíkem či s vařenými bramborami a dle chuti buď s masem nebo s vařeným vajíčkem. Skvělou volbou ke koprovce je místo vařeného pošírované neboli ztracené vejce. Zaručujeme, že pokud se tekutý žloutek z vajíčka smíchá s lahodnou chutí omáčky, přinese vám to fantastický zážitek!  

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Ať už je důvod jakýkoliv, každá pořádná oslava potřebuje dort. V teplém počasí ale nikdo nechce…
Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Ne každý den je posvícení a ne každý den máme chuť na maso či zeleninu. Sladká teplá jídla bývala…
Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke…
Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Většina z nás má celý týden shon, tak bychom si měli neděli užít jako sváteční den volna. A proč se…
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních…
Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý…
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných…
Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?

Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?

Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a jiné suroviny! Podívejte se dnes s námi za…