Výhody keramických nožů
22. 10. 2012 Historie a zajímavosti
Keramické nože se stávají stále populárnějšími kuchyňskými pomocníky. V pozadí této obliby stojí nejen jejich nadčasový módní design, ale především jejich praktické vlastnosti, které vám usnadní každé vaření.
Keramické nože se stávají stále populárnějšími kuchyňskými pomocníky. V pozadí této obliby stojí nejen jejich nadčasový módní design, ale především jejich praktické vlastnosti, které vám usnadní každé vaření.
Nadstandardní tvrdost
Ačkoli jsou keramické nože velmi lehké a působí křehce, jejich tvrdost je výjimečná. Tyto kuchyňské nástroje jsou totiž vyrobeny z pokročilých high-tech keramických materiálů, jako je například oxid hlinitý nebo oxid zirkoničitý. Jen pro představu: na Mohsově stupnici tvrdosti, která končí nejtvrdším materiálem světa, diamantem, jenž má 10 mohsů (jednotka tvrdosti), mají materiály keramických nožů 8,2 mohsů, zatímco třeba ocel pouhých 5 mohsů. Díky takto vysoké tvrdosti se mohou keramické nože pyšnit unikátními vlastnostmi, které při vaření zajisté oceníte.
Výjimečná ostrost a dlouhá životnost
Čepele keramických nožů jsou velmi ostré a svoji ostrost si při správném zacházení a bezpečném uskladnění udrží bez broušení i několik let. (V případě potřeby nabroušení keramických nožů se raději obraťte na odborníky, kteří k broušení používají diamantový kotouč. Pro domácí broušení jsou sice k dostání diamantové brousky, avšak nevhodnou technikou broušení můžete nože ještě více ztupit, nebo dokonce nenávratně poškodit.) Díky vysoké ostrosti jsou keramické nože nepřekonatelné v krájení měkčích potravin, které s těmito pomocníky dokonale nakrájíte bez sebemenší známky stlačení či promáčknutí.
Aby vám keramické nože sloužily desítky let, pamatujte, že navzdory vysoké tvrdosti mají nízkou odolnost při ohnutí, což znamená, že při větším tlaku se noži může ulomit část, popřípadě celá čepel. S těmito nástroji je zapovězené například vykosťování, porcování či otevírání konzerv. Při špatném zacházení může dojít k mechanickému poškození čepele. Oprava ostří je omezená: u keramických nožů jsou opravy možné pouze u poškození do 2-3 mm.
Snadná údržba
Keramické nože nepodléhají korozi a jsou odolné vůči vzniku nevzhledných skvrn, proto i jejich každodenní údržba je více než snadná: stačí je opláchnout pod proudem vlažné vody. Jak již bylo řečeno, nože jsou náchylné ke zlomení či mechanickému poškození, proto dbejte na jejich vhodné uskladnění.
Keramické nože pro zdravé vaření
Keramické nože se těší opravdu velké oblibě především mezi milovníky zdravé výživy. Keramika nepohlcuje žádné pachy, ani chutě nakrájených potravin, a proto jsou nože z tohoto materiálu více než vhodné pro přípravu čerstvých syrových jídel. Potraviny jimi nakrájené navíc nedostávají kovovou pachuť, nehnědnou a neztrácejí důležité vitamíny a enzymy.
Keramické nože se stanou nejen praktickým, ale zároveň i dekorativním prvkem vaší kuchyně. V současné době si můžete vybrat z velké škály nožů s barevnými vzory a motivy, které vás při přípravě pokrmů budou těšit.
Za keramický nůž zaplatíte více než za klasický ocelový, ale jak to u kvalitních výrobků bývá, investice se vám po čase vrátí.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře
30. 10. 2012 20:12
30. 10. 2012 19:57
Nejlepší značka je KYOCERA
25. 10. 2012 09:44
24. 10. 2012 20:09