10 nejlepších velikonočních moučníků: Od beránka přes mazanec až po úžasně vláčný mrkvový dort!
1. 4. 2022 Vaření
Velikonoce jsou za dveřmi a už asi mnoho z nás přemýšlí, co upéct, aby to doma zavonělo. Mezi klasiku patří beránek, mazanec a jidáše. Ale i tyto tři dobroty se dají připravit na mnoho způsobů. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější recepty a poskládali je tak, abyste si naopak vy vybrali podle své chuti i domácích zásob ten, který zvítězí.
Beránek jako živý
Jak už jsme psali v našem článku dříve, tradice pečení velikonočního beránka je stará tisíce let a souvisí s vyvedením izraelského lidu z egyptského otroctví. Tomuto kroku totiž předcházel obřad obětování beránka, který byl posléze upečen, snězen s nekvašeným chlebem a jeho krev položena k oltáři v kostele. Beránek se jako jako obřadní velikonoční pokrm peče už od středověku. Dříve ovšem bývalo maso hlavně na stolech bohatých lidí, proto se ti chudší spokojili s beránkem z těsta. Během mnoha let si hospodyňky a zkušené pekařky postupně vymyslely mnoho receptů. Mezi nejčastější patří beránek z třeného těsta, následuje obvykle beránek piškotový, méně často se pak pečou beránky kynuté. Mezi extra speciality se řadí beránky šlehačkové, z majonézy, tyčinky Margot nebo s vaječným koňakem. Tak vybírejte!
Mazanec
Velikonoce bez mazance si už ani neumíte představit? Nedivíme se! Nejstarší české kuchařské recepty na mazanec pocházejí totiž už z konce 15. a počátku 16. století. Ovšem tehdy se mazanec vyráběl ze smetany, spousty vajec, někdy i tvarohu a sypal se mandlemi nebo rozinkami, mohli si ho tedy dovolit opět jen ti majetní. Dnes je to jinak. Kulatý bochánek z kynutého nebo i třeného těsta si může dovolit prakticky každý. A je jasné, že domácí mazanec je lepší než kupovaný. A i když může být ze stejného těsta jako vánočka, díky tvaru je jeho příprava mnohem snazší. Jen nezapomeňte mazanec před pečením nahoře naříznout do kříze. Má to nejen symbolický význam, jako připomínka ukřižování Krista, ale také praktický - mazanec pak nepraskne!
Jidáše
Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, ale zároveň skvěle sezonního, vsaďte na velikonoční mrkvový dort, který voní kokosem, ananasem a ořechy a díky mrkvi v těstě je fantasticky vláčný.
Zdroje informací:
History.com
Magdalena Beranová: Jídlo a pití v pravěku a ve starověku
Vira.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 4 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 5 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“
Okurkový salát podle Maďarů je příjemně pikantní a voní česnekem. Jedna ingredience navíc u něj dělá božskou chuť