Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
22. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od malovaných vajíček přes mazance a velikonoční nádivku až po beránka, kterého hospodyňky pečou na Boží hod velikonoční. A může být sladký, ale také slaný. Jakému dáváte přednost vy?
Symbol čistoty a nevinnosti
Tradice velikonočního beránka je stará tisíce let a velmi úzce souvisí s vyvedením izraelského lidu z egyptského otroctví. Předcházel mu obřad obětování beránka, který byl posléze upečen, snězen s nekvašeným chlebem a jeho krev položena k oltáři v kostele. Nejspíš proto, že je spojován s jarem, mládím, svěžestí a nevinností, býval beránek obětním zvířetem i při dalších významných obřadech spjatých s raným křesťanstvím. Ostatně, i smrt Ježíše Krista je křesťany vnímána jako oběť za spásu světa a vysvobození z hříchů. Proto bývá nazýván beránkem božím.
Mohlo by vás zajímat
Podle magazínu History.com se beránek jako obřadní pokrm peče už od středověku. Dá se odhadovat, že jehněčí pečínku si nemohl dovolit každý, takže bývala hlavně na stolech bohatých lidí. Chudí se museli spokojit se symbolickým beránkem upečeným z těsta. Obvykle se beránek pekl na Bílou sobotu, v neděli, na Boží hod velikonoční ho lidé odnášeli do kostela k posvěcení. Po mši si pak na něm rodina pochutnala.
Jak na sladkého beránka?
Beránek se nejčastěji připravuje z klasického třeného těsta. Může být ale i kynutý nebo tvarohový. Je důležité v receptech dodržet kvalitu ingrediencí, tedy máslo nezaměňovat za jiný tuk, plnotučný tvaroh za polotučný a podobně. Kamenem úrazu bývá forma, zejména pokud používáte klasickou kameninovou, která se skládá ze dvou částí. Je třeba ji velmi pečlivě vymazat a vysypat moukou, aby vám beránek šel dobře vyklopit.
Mohlo by vás zajímat
Každé těsto vyžaduje jiný přístup k době pečení a regulaci teploty trouby. K pečivu typu beránek obecně sedí pozvolné pečení, díky kterému se moučník správně propeče celý a na povrchu nebude připálený. Beránek by měl mít oči, na které se používají rozinky, problém je, že sušené plody někdy při vlévání těsta vyklouznou. Lepší tak bude beránkovi po upečení a vychladnutí „vyrobit“ oči z hřebíčků, které těsto příjemně provoní. Pokud jde o vyklopení z formy, při práci s kameninovou je lepší po vytažení z trouby chvilku počkat. Jestli se i přesto nechce beránkovi ven, namočte utěrku a položte ji na formu. Uvidíte, že po chvíli vyskočí sám...
Pečení beránka na slano
Na jaře je maso mladých beránků, neboli jehněčí, nejchutnější. Určitě stojí za to ho zařadit do velikonočního jídelníčku, protože obsahuje řadu vitamínů, minerálů a také kvalitní bílkoviny. Někteří lidé se jehněčímu pro jeho specifickou vůni brání. Tomu se dá snadno předejít, pokud před pečením odstraníte tuk, který je zásadním původcem ne vždy snesitelného aroma. Je to i důvod, proč jehněčí více okořenit. Chutnat vám bude s rozmarýnem, tymiánem anebo zcela jednoduše upečené na česneku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
16 báječných sladkých dobrot se želatinou, na které se nám sbíhají sliny
Želatinu známe jako sladký barevný přeliv přes ozdobně naskládané ovoce na moučníku. Želatina sama nemá žádnou barvu a chuť, jen jemně voní po klihu.… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více