Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Zdroj: Pasja1000, Pixabay license

Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od malovaných vajíček přes mazance a velikonoční nádivku až po beránka, kterého hospodyňky pečou na Boží hod velikonoční. A může být sladký, ale také slaný. Jakému dáváte přednost vy?

Symbol čistoty a nevinnosti

Tradice velikonočního beránka je stará tisíce let a velmi úzce souvisí s vyvedením izraelského lidu z egyptského otroctví. Předcházel mu obřad obětování beránka, který byl posléze upečen, snězen s nekvašeným chlebem a jeho krev položena k oltáři v kostele. Nejspíš proto, že je spojován s jarem, mládím, svěžestí a nevinností, býval beránek obětním zvířetem i při dalších významných obřadech spjatých s raným křesťanstvím. Ostatně, i smrt Ježíše Krista je křesťany vnímána jako oběť za spásu světa a vysvobození z hříchů. Proto bývá nazýván beránkem božím.

Podle magazínu History.com se beránek jako obřadní pokrm peče už od středověku. Dá se odhadovat, že jehněčí pečínku si nemohl dovolit každý, takže bývala hlavně na stolech bohatých lidí. Chudí se museli spokojit se symbolickým beránkem upečeným z těsta. Obvykle se beránek pekl na Bílou sobotu, v neděli, na Boží hod velikonoční ho lidé odnášeli do kostela k posvěcení. Po mši si pak na něm rodina pochutnala.

Jak na sladkého beránka?

Beránek se nejčastěji připravuje z klasického třeného těsta. Může být ale i kynutý nebo tvarohový. Je důležité v receptech dodržet kvalitu ingrediencí, tedy máslo nezaměňovat za jiný tuk, plnotučný tvaroh za polotučný a podobně. Kamenem úrazu bývá forma, zejména pokud používáte klasickou kameninovou, která se skládá ze dvou částí. Je třeba ji velmi pečlivě vymazat a vysypat moukou, aby vám beránek šel dobře vyklopit.

Každé těsto vyžaduje jiný přístup k době pečení a regulaci teploty trouby. K pečivu typu beránek obecně sedí pozvolné pečení, díky kterému se moučník správně propeče celý a na povrchu nebude připálený. Beránek by měl mít oči, na které se používají rozinky, problém je, že sušené plody někdy při vlévání těsta vyklouznou. Lepší tak bude beránkovi po upečení a vychladnutí „vyrobit“ oči z hřebíčků, které těsto příjemně provoní. Pokud jde o vyklopení z formy, při práci s kameninovou je lepší po vytažení z trouby chvilku počkat. Jestli se i přesto nechce beránkovi ven, namočte utěrku a položte ji na formu. Uvidíte, že po chvíli vyskočí sám...

Pečení beránka na slano

Na jaře je maso mladých beránků, neboli jehněčí, nejchutnější. Určitě stojí za to ho zařadit do velikonočního jídelníčku, protože obsahuje řadu vitamínů, minerálů a také kvalitní bílkoviny. Někteří lidé se jehněčímu pro jeho specifickou vůni brání. Tomu se dá snadno předejít, pokud před pečením odstraníte tuk, který je zásadním původcem ne vždy snesitelného aroma. Je to i důvod, proč jehněčí více okořenit. Chutnat vám bude s rozmarýnem, tymiánem anebo zcela jednoduše upečené na česneku.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více