

Velikonoční mazanec
Suroviny
- Na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- lžička medu nebo sladěnky
- 17-21 g droždí
- 130 g hladké mouky
- – vše dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout
- Dále:
- 90 ml vody
- lžička citrónové šťávy
- žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením)
- 80 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 75 g rozpuštěné Hery
- strouhaná citrónová kůra
- asi 40 g rozinek
- 370 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/10 minut, 180°C dalších asi 25 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/velikonocni-mazanec/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Velikonoční mazanec
-
cathleen: Já vím, ale vánočka se taky povedla! To není tvým receptem, nýbrž rukama, když se mi to nepovede!
Tyhle některé kynuté slané chlebíky, pečiva a jiné, tak to je pro mne zapeklitý problém.
Já zkazím i chleba v pekárně!
-
Veronika.Hrozna: mám radost, že se ti ode mě konečně něco povedlo
a těší mě, že mazanec tak moc chutná
-
cathleen: Je famóźní. Půlka vlažného je pryč.
Příště peču 4.
-
Eja57: Díky, moc! Posílám fotku, hotovo!
-
Veronika.Hrozna: dej to do trouby...
-
Eja57: Když do toho dloubnu prstem, hned se to vrací. Asi to není ještě dost nakynuté, že!
-
Veronika.Hrozna: střihnout až po pomazání před pečením
-
Eja57: Ani se mi nezdálo! Můžeš mít pravdu. Teď už necouvnu, dala jsem mazance na plech a teď přemýšlím, jestli sypat mandlovými lupínky, aby mi to neshořelo zvrchu i s mandlemi. Střihnout teď do kříže, nebo až před pečením? Přidávám fotku na plechu.
-
Veronika.Hrozna: udělej mazance, nech je ještě tak hodinku nakynout a šup do trouby.... a uvidíš, teď už nic nevymyslíš....těch 20 minut hákem robota mi přijde skoro moc...
-
magdalenka: Podívej se v takovém stavu, to je teď , mám to už promísit ? Kyne to hrozně pomalu, od půl jedné!
-
magdalenka: To je nedorozumění, já se jen ptala, jestli to má být řídké, polotuhé, nebo tuhé.
-
Veronika.Hrozna: ja neviem, nevidím k tebe...
najprv píšeš, že je to tuhé, potom riedke...
Ja keď robím niečo od Cat, vždy je výsledok 100%. -
magdalenka: ano, je to špatně? Fakt toho byla půlka mísy.
-
Veronika.Hrozna: omládek zo 130 g múky si mala naplnenú polovicu misy robota???
-
cathleen: Omládek nakynul, byly na povrchu bublinky, očka asi o průměru 4 mm, bylo to takové řídké konzistence. A bylo toho půl velké mísy od robota. Takže , dle mého, asi jo!
Přidala jsem ostatní suroviny, včetně vykoupaných rozinek a nechala hák, dělat svoji práci. Mísilo se to dlouho, asi 20 minut. Pak jsem z toho udělala kouli a přeložila do druhé mísy od robota, kterou jsem vymazala olejem , aby se mi nic nepřilepilo. Teď je to v kuchyni pod utěrkou a kyne. Teda tváří se, že bude kynout! Píchla sem do něj prstíkem a honem se vracelo.
Po nakynutí vyklopit na pomoučený vál a promísit , natahovat a vytvarovat ?
Jak dlouho, mám mísit, jen co se vykoulí koule ?