Velikonoční mazanec

cathleen Kuchařka: cathleen

Moučníky , Kynuté 22 názorů

Suroviny

Na omládek:
100 ml vlažné vody
lžička medu nebo sladěnky
17-21 g droždí
130 g hladké mouky
– vše dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout
Dále:
90 ml vody
lžička citrónové šťávy
žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením)
80 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
75 g rozpuštěné Hery
strouhaná citrónová kůra
asi 40 g rozinek
370 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.

  2. Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.

  3. Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/10 minut, 180°C dalších asi 25 minut).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 282 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční mazanec

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: Já vím, ale vánočka se taky povedla! To není tvým receptem, nýbrž rukama, když se mi to nepovede!:-D Tyhle některé kynuté slané chlebíky, pečiva a jiné, tak to je pro mne zapeklitý problém. ;-( Já zkazím i chleba v pekárně!;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: mám radost, že se ti ode mě konečně něco povedlo:-! :-D a těší mě, že mazanec tak moc chutná :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: Je famóźní. Půlka vlažného je pryč.:-O Příště peču 4.:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Díky, moc! Posílám fotku, hotovo!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: dej to do trouby...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Když do toho dloubnu prstem, hned se to vrací. Asi to není ještě dost nakynuté, že!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: střihnout až po pomazání před pečením

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Ani se mi nezdálo! Můžeš mít pravdu. Teď už necouvnu, dala jsem mazance na plech a teď přemýšlím, jestli sypat mandlovými lupínky, aby mi to neshořelo zvrchu i s mandlemi. Střihnout teď do kříže, nebo až před pečením? Přidávám fotku na plechu.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: udělej mazance, nech je ještě tak hodinku nakynout a šup do trouby.... a uvidíš, teď už nic nevymyslíš....těch 20 minut hákem robota mi přijde skoro moc...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: Podívej se v takovém stavu, to je teď , mám to už promísit ? Kyne to hrozně pomalu, od půl jedné!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: To je nedorozumění, já se jen ptala, jestli to má být řídké, polotuhé, nebo tuhé.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: ja neviem, nevidím k tebe...:-D najprv píšeš, že je to tuhé, potom riedke...:-8
    Ja keď robím niečo od Cat, vždy je výsledok 100%.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: ano, je to špatně? Fakt toho byla půlka mísy.:-O

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: omládek zo 130 g múky si mala naplnenú polovicu misy robota???

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: Omládek nakynul, byly na povrchu bublinky, očka asi o průměru 4 mm, bylo to takové řídké konzistence. A bylo toho půl velké mísy od robota. Takže , dle mého, asi jo!:-O Přidala jsem ostatní suroviny, včetně vykoupaných rozinek a nechala hák, dělat svoji práci. Mísilo se to dlouho, asi 20 minut. Pak jsem z toho udělala kouli a přeložila do druhé mísy od robota, kterou jsem vymazala olejem , aby se mi nic nepřilepilo. Teď je to v kuchyni pod utěrkou a kyne. Teda tváří se, že bude kynout! Píchla sem do něj prstíkem a honem se vracelo.:-D Po nakynutí vyklopit na pomoučený vál a promísit , natahovat a vytvarovat ? :-? Jak dlouho, mám mísit, jen co se vykoulí koule ?

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: velikonoční mazanec top recepty velikonoční mazanec recept mazanec velikonoční pekarnomanie mazanec recept na velikonoční nadýchaný mazanec luxusně nadýchaný mazanec recept velikonoční mazanec