Exotické ovoce, které si můžete vypěstovat sami!
28. 6. 2013 Tipy a triky
Existuje mnoho různých ovocných stromků a keříků, z nichž si některé můžete vypěstovat sami doma. Tak nebudete muset spoléhat pouze na nabídku obchodů, ale šťavnatého, osvěžujícího a především čerstvého ovoce se dočkáte i ze své vlastní sklizně. To platí i o citrusových a tropických odrůdách, na jejichž pěstování si obecně mnoho lidí netroufá. S tou správnou péčí, dostatkem vláhy a světla se jim však může dobře dařit i v květináčích.
Existuje mnoho různých ovocných stromků a keříků, z nichž si některé můžete vypěstovat sami doma. Tak nebudete muset spoléhat pouze na nabídku obchodů, ale šťavnatého, osvěžujícího a především čerstvého ovoce se dočkáte i ze své vlastní sklizně. To platí i o citrusových a tropických odrůdách, na jejichž pěstování si obecně mnoho lidí netroufá. S tou správnou péčí, dostatkem vláhy a světla se jim však může dobře dařit i v květináčích.
Všechny ovocné keříky a stromky vždy sázejte do velkých květináčů s otvory pro odvodnění. Také jim zajistěte dostatek slunečního záření – ideální jsou skleníky, zimní zahrady a další místa, která těží maximum světla. Jelikož tyto druhy pocházejí většinou z tropů, kde je vysoká vlhkost, zajistěte jim dostatek vláhy. Nezbytnou ingrediencí správné péče je i vaše trpělivost, protože prvních plodů se můžete dočkat až za několik let.
Calamondinský pomeranč
Stromek, který dává chutné ovoce a vydává příjemnou vůni, je skvělou interiérovou dekorací. Takový je i pomerančovník Calamondin, který pochází s Filipín a potěší vás malými oranžovými plody, které jsou známy také jako „kyselé pomeranče“. Calamondin je kříženec malých citrusových keříku, a to Mandarinky obecné a Kumkvatu japonského a skvěle se hodí pro pěstování v květináčích. Jako opravdové tropické ovoce vyžaduje Calamondin plné slunce a vysokou vlhkost. Ideálně jej nechte přes léto na terase a v zimě doma. Stromek přežije i chladnější teplotu, velmi citlivý je však na mráz.
Citroník Meyer
Další subtropickou rostlinou s voňavými plody je citroník Meyer. Ten lze pěstovat v květináčích na terase i v interiéru. Stromeček je poměrně malý, a tak se může stát skvělou dekorací pro váš jídelní nebo pracovní stůl. Citroník miluje slunce, nesnáší mráz, vítr a příliš mnoho vody.
Ananas
Ananas lze poměrně snadno vypěstovat z již zralého ovoce zakoupeného v obchodě. Odkrojte dolní tvrdou část ananasu, listy i všechnu dužinu, aby vám zbyl jen dřík – ten zasaďte do zeminy a zalijte. Překvapující je, že pěstování ananasu je poměrně snadné: potřebuje jen světlo a trochu vody. Zálivka by měla být pravidelná, ideálně zalévejte, když je půda suchá. Ananas by měl začít nést ovoce do dvou let.
Fíkovník
Fíkovník v květináči je roztomilým doplňkem, který vás bude jistě těšit. Malý stromek fíkovníku zasaďte do plastového květináče a vždy po vyschnutí povrchu zeminy zalijte. Fíky mají rády slunce, proto se ujistěte, že mu budou vystaveny po celý den.
Mango
Ačkoli mango miluje tropické podnebí, můžete si jej vypěstovat v květináči. Buď si kupte malý stromek, nebo semena manga. Klíčivé semeno můžete také získat z vyzrálého plodu – ideálně jej vyndejte z dřevnatého obalu a zasaďte budoucím klíčkem dolů. Opět pro něj najděte slunné místo a zajistěte mu pravidelnou zálivku.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Modelovací hmotu připravíme také z pěnových bonbonů marshmallow
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Pokud milujete tatarský biftek, můžete dražší hovězí maso nahradit levnými variantami a připravit falešný tatarák
Už jste ochutnali rychlé a snadné falešné donuty s polevou i zdobením, které chutnají úplně všem?
Doudlebské ušaté koláče podle receptu Josefa Maršálka: Neuvěřitelně vláčné koláče s několika náplněmi chutnají božsky