Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky
4. 7. 2023 Vaření
Nemusíme být zrovna vegetariáni, ale někdy na maso nemáme chuť, ale sladké nás neuspokojí. Nejlepší variantou je dobře připravená zelenina. Právě začíná sezóna cuket, takže se přímo nabízí využít právě je.
Jak zkombinovat cuketu s další zeleninou
Cuketa je výborná zelenina, můžeme ji přidat do slaných i sladkých jídel a prakticky se hodí ke každé potravině. A právě tak je to i s kombinací s další zeleninou. Chuťová neutrálnost cuketu předurčuje pro široké využití a zkoušení zajímavých variant. Kromě cibule a česneku se k ní hodí nejen kořenová zelenina, ale i rajčata, paprika a lilek.
V dnešní variantě dáme dohromady cibuli, česnek, cuketu, mrkev a hrášek.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na cuketu se zeleninou
Na tento pokrm je třeba česnek, cibule, cuketa, mrkev a hrášek, tedy pořádná nálož zdravé zeleniny. Záleží na tom, kolik cuketa pustí vody, často už pak není třeba přidávat vývar nebo vodu. Aby bylo toto bezmasé jídlo vydatnější, nechybí mu sýrová omáčka. Když se zelenina a omáčka propojí, je to krásná hra chutí.
Jak připravit sýrovou omáčku k zelenině
Základem sýrové omáčky je bešamel, tedy směs másla a mouky, která se nejprve umíchá do světlé jíšky, pak se zalije mlékem a chvíli zvolna vaří. Vše by mělo zhoustnout do požadované konzistence.
Další roli hraje sýr, který je třeba přidávat postupně a vždy promíchat. Sýr můžeme zvolit tavený, ale i tvrdý (eidam, čedar, parmazán), případně plísňový (například niva). Ve všech případech jej necháme rozpustit. Přidáváme ho vždy tolik, aby nám výsledná konzistence vyhovovala.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak připravit cuketu s mrkví a hráškem v sýrové omáčce
Na přípravu tohoto pokrmu bude potřeba: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 250 g cukety, 2 mrkve, 2 hrsti mraženého hrášku, vývar nebo voda dle potřeby, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, 4 kuličky nového koření, bobkový list, 60 g sýru, mletý pepř a sůl.
Jak na to? Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Cuketu omyjte, pokrájejte na kostičky. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Do hrnce dejte 1 lžíci másla, rozehřejte ho a přidejte cibuli a česnek. Po chvilce přidejte mrkev a cuketu. Restujte, a pokud nebude dostatek šťávy z cukety, přilijte vývar. Tekutina by měla dosahovat zhruba do poloviny. Přidejte koření a mírně osolte. Promíchejte a duste do poloměkka, dokud se většina tekutiny neodpaří. Pak přidejte hrášek.
Do vedlejšího hrnce dejte rozehřát zbylou lžíci másla, zasypte ho moukou a připravte světlou jíšku. Postupně přilévejte mléko dle potřeby a pořád míchejte metličkou. Sýr nastrouhejte a postupně přidávejte k bešamelu. Nechte ho rozpustit. Sýrovou omáčkou zalijte zeleninu, promíchejte a dochuťte pepřem, případně solí. K tomuto jídlu se hodí vařené brambory.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Jak se vyhnout rozvařeným či nedovařeným bramborám?
Když se hádají Češi se Slováky, vítězem je Niva! Tipnete si, kdo tento sýr vymyslel?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 12 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 20 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 21 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17