Slané i sladké cuketové recepty
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků začala hledat na konci 80. let 20. století a dnes je velmi oblíbená. Zelenina vzhledem připomínající okurku se skvěle hodí právě jako náhražka staré dobré „hadovky“, ale díky pevnější konzistenci má mnohem širší využití. I proto je cuketa oblíbencem veganů, vegetariánů, ale také dietářů nebo celiaků na bezlepkové dietě.
Z cukety se totiž dají vyrobit například zdravé a bezlepkové těstoviny! Že to zní podivně? Cuketu stačí omýt, odkrojit konce, a pak z ní pomocí spiralizéru nebo kráječe vytvořit nudle. Postačí ale i obyčejná škrabka a trochu zručnosti. Nudle pak uvařte v osolené vodě a doplňte omáčkou nejlépe na rajčatovém základu. Cuketa se také přidává do těsta na bezlepkové moučníky, protože jim dodává vláčnost a dobrou strukturu. Například cuketové brownies chuťově nerozeznáte od těch klasických s moukou, jsou ale výrazně zdravější. Nápadití vegetariáni přišli na to, jak z cukety vyrobit uzené „matjesy“. Cuketou můžete nahradit i brambory, napříkald v bramborovém salátu. Zelenina se dá nakrájet, obalit a osmažit, takže funguje jako takové vegetariánské řízky, skvělá je ale i sama za sebe v kombinaci s masem, ideálně jde ke kuřecímu s rýží.
Pokud jste dosud s touto zeleninou neměli tu čest, určitě se nebojte ji poznat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Přečtěte si Zobrazit více
Novoroční přípitek bez alkoholu: Silvestrovskou oslavu nemusí ovládnout šampaňské. Na výběr je mnoho alternativ
Jak zvýšit příjem železa nejen ve veganské stravě
Jak na žemlovku podle porotců MasterChef Česko? Pečivo předem opečte a mléko smíchejte se smetanou, říkají šéfkuchaři