Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníky patří mezi největší klasiky českých cukráren a zároveň se také těší velké oblibě. Eliška se proto po testech polévkáren či jídelen rozhodla otestovat, kde si objednáte ten nejlepší větrník.

Větrník a něco navíc

Eliška se tentokrát vydala do tří cukráren, aby zjistila, kde umí připravit ten nejlepší větrník. I když se jedná o jeden z nejsladších dezertů, někde naši reportérku právě tato jeho vlastnost překvapila. Jak se také ukázalo, jsou různé způsoby, jak cukrárny nakládají se surovinami a jejich dochucením. Kromě větrníků se ovšem Eliška rozhodla vyzkoušet ještě jednu specialitu v každém podniku.

Vysoký a lahodný

Její první volbou byla kavárna ve Werichově vile, která podle Elišky nabízí kromě speciálních dezertů i nádhernou atmosféru. Přestože dezert působil „brutálně“ sladce, byl naprosto vyvážený.

„Je vidět, že je to úplně nabombený tím krémem,“ nadchlo naši reportérku, že se na zákazníkovi nešetří. Zároveň se pozastavila nad tím, že v kavárně cukrářky Ivety Fabešové situují větrník spíše do výšky než do šířky. Nechybí ani karamelová poleva, sladkost dodává krém. „Dala bych tomu s tou cenou a velikostí tak 4,5 z pěti hvězdiček,“ říká Eliška.

Druhým dezertem, který procházel testem, byl zde vyhlášený „popcorn“, tedy zákusek z bílé čokolády, mučenky a krému právě z kukuřičné pochutiny. Podle Elišky bylo hodně výrazně cítit ovoce, naproti tomu popcorn, který má být základem, už tak moc ne.

„Myslím, že to stojí za vyzkoušení, ale příště bych se držela klasiky - větrníku,“ říká Eliška a dodává, že ten ve Werichově vile dostanete za „nepřepálených“ 105 korun, popcorn pak za 195 korun.

Suroviny zaostávají

Druhou zastávkou na cestě za nejlepším větrníkem v Praze se stal legendární Ovocný světozor ve Vodičkově ulici. Už po prvním soustu bylo jasné, že se jedná o skutečně sladkou záležitost. Přestože těsto, podobně jako ve Werichově vile, nebylo doslazované, zbytek byl podle Elišky „úplně extrémně sladký“. Krém připomínal spíš pudink, šlehačka nebyla karamelová. „Možná kolem ní jen prošel,“ okomentovala to naše redaktorka s tím, že v kompletu je poměr cena/výkon dobrý.

Jako druhou volbu si Eliška vybrala klasický punčák. Velký kousek populárního dezertu potěšil krásnou vlhkostí, nepřeslazeností a dobrým piškotem. Větrník v Ovocném Světozoru, který si vysloužil ohodnocení 2,5 hvězdičky z pěti, vyjde na 65 korun, punčový dort na 92 korun. Eliška ocenila velikost a cenu větrníku, ale kvalita surovin podle ní lehce pokulhává.

Skvělý poměr kvality a ceny

Jako třetí vybrala naše redaktorka Cukrárnu Pankrác, kterou najdete poblíž zastávky metra Pražského povstání. Zde byla Eliška hned po prvním soustu hodně překvapená. „To chutná jak šodó, jak ztuhlý krém na buchtičky,“ okomentovala krém ve zdejším větrníku. Ve šlehačce ovšem byl tentokrát cítit karamel, avšak těsto bylo sušší. Celkově větrník chutnal dobře.

Druhým vyzkoušeným dezertem se na Pankráci stala špička. „Je to extrémně sladké, na to, že je v hořké čokoládě, je to strašně sladké,“ ohodnotila Eliška klasický zákusek. Větrník v této cukrárně přijde na 58 korun a špička na 35 korun. Přestože podle naší redaktorky větrník od Ivety Fabešové z Werichovy vily chuťově nic nepřekoná, zdejší "pankrácký" si vysloužil 4 hvězdičky z pěti.

Náš tip: Pokud se vám nechce do cukrárny, připravte si větrníky podle našeho video receptu doma:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli