Obdarujte své blízké jedlými dárky
7. 12. 2016 Historie a zajímavosti
Jedlé dárky jsou velmi oblíbené – jsou jedinečné, osobní a spolu s nimi dáváte obdarovávanému i kousek sebe. Jedlým dárkem se může stát téměř každý váš kulinářský výtvor, ať už to jsou muffiny nebo domácí sekaná čokoláda.
Originálním dárkem se může stát také váš rodinný recept, který dědíte z generace na generaci. Pokud vaši známí každý rok obdivují vaši vánočku, nebo třeba při letním grilování vaše steaky, podělte se s nimi o své tajemství. Recept i s věnováním napište dekorativním písmem na svit zdobeného papíru a sami uvidíte, že tímto dárkem zabodujete.
Mezi nejčastější jedlé dárky patří marmelády, džemy a čatní. Ty totiž vždy potěší všechny mlsné jazýčky a i do mrazivé zimy vnesou pohodovou atmosféru letních dní. Stejně populární jsou i domácí sýry, vína, uzeniny – zkrátka vše na čem jste si dali záležet.
A pokud s jedlým dárkem ještě váháte, máme pro vás skvělý recept na vánoční čatní, které vaše blízké zaručeně nadchne:
Na vánoční čatní budete potřebovat:
- 500 g vařených jablek (oloupaných a očištěných)
- 1 středně velká cibule (oloupaná a nahrubo nakrájená)
- 500 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 250 g měkkých odpeckovaných datlí
- 2 klementinky
- 400 g cukru krupice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 500 ml bílého vinného octa
- 2 lžičky soli
1. Ve velké pánvi vařte jablka, cibuli, brusinky a datle.
2. Do směsi vymačkejte klementinky, přidejte cukr, hřebíček, zázvor, skořici a kajenský pepř. Zamíchejte.
3. Přidejte ocet a osolte.
4. Čatní dejte do malých zavařovacích dekorativních sklenic a dobře utěsněte. Sklenice dále ozdobte například látkou, mašlí, větvičkou jehličnanu apod.
Čatní skladujte na chladném a tmavém místě, kde vydrží až jeden rok. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1 měsíce. Čatní se skvěle hodí k masu nebo zeleninovým jídlům.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 receptů na báječnou grilovačku: Překvapte své hosty tím nejlepším
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Režisér a producent Petr Jákl: Zbožňuju chipsy a oříšky a nesnáším vaření podle receptů, raději improvizuji
Komentáře