Velikonoční menu: Mazanec, beránek, jidáše a další oblíbené recepty
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček - o Škaredé středě se jedí škaredá jídla, na Zelený čtvrtek zase pokrmy ze zelených surovin. Bílá sobota pak hospodyňkám dávala prostor k pečení beránka, který symbolicky představuje oběť Ježíše Krista, a také mazance, sladkého bochníku ozdobeného křížem, který se na Boží hod velikonoční odnesl do kostela ke svatému pomazání.
Tradiční velikonoční dobrotou jsou také Boží milosti a další druhy sladkého pečiva z kynutého těsta. Lidé se po měsících střídmého stravování zkrátka zaslouženě chtěli odměnit velkou hostinou. Dnes půst dodržuje málokdo, ale beránky i mazance si dopřáváme stále. Častou chuťovkou je také velikonoční nádivka, do které se přidávají první čerstvé jarní bylinky. Toto jídlo tak patří k oslavě a vítání přicházejícího jara, s nímž jsou Velikonoce pevně provázány.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 10 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Široká nabídka produktů pomůže zákazníkům Tesco prožít veselé Velikonoce
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Při nákupech potravin v Polsku hrozí riziko: Až třetina výrobků je totiž šizená, prošlá nebo je zákazník klamán