Bramborový salát se šruchou II (pro Magdalenku na jaro nebo léto)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 4 493 kJ / 1 074 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 29,54 g |
Tuky | 63,79 g |
Vláknina | 15,20 g |
Cholesterol | 596 mg |
Sodík | 714 mg |
Sůl | 1,62 g |
Sacharidy | 89,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Semena šruchy prodává např. známá semenářská firma Semo Smržice:
https://www.semo.cz/osivo-semena/hobby/zelenina/sr...
Semena šruchy prodávají i další semenářské firmy, např:
https://www.semena.cz/ostatni-listova-zelenina/790...
V naší kuchyni a především lidovém léčitelství byla šrucha velice oblíbená. Díky jejímu vysokému obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek se používala na léčbu mnoha nemocí. Štáva se používala ke snížení horečky, ke zlepšení trávení, snížení hladiny cholesterolu apod.
Zapomenutá a nedoceněná sukulentní zelenina. Kdysi u nás pěstovaná, dnes málo známá. Patří mezi nejlepší zdroje ω-3 mastných kyselin z celé rostlinné říše. Protože roste velice rychle, až agresivně, dá se použít jako živý mulč mezi řádky vyšších plodin. Třeba mezi česnekem, pórem či brokolicí. Někdy nazývána též portulák.
Při postupných výsevech můžeme šruchu pěstovat a sklízet po celý rok, až do podzimu, jak na záhonech, tak i v truhlících doma.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 5. 2020 11:01
18. 5. 2020 09:43
Vím, že je to v velice prospěšná zelenina se spoustou vitamínů, ale překvapilo mně, že má tak vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, prý nejvíce v celého rostlinné říši! , to jsem tedy nevěděla! Buď hodně zdravá a měj se hezky!
18. 5. 2020 08:01
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 1 hodinou
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 2 hodinami
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 2 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 4 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 4 hodinami
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 4 hodinami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 5 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 5 hodinami
Nadýchané věnečky (50 ks)
Alhana uvařila před 6 hodinami
Cikánský řízek
eliskac uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Další recepty
Suroviny: brambory, karotka, cibule, sůl, pepř mletý, šrucha zelná, okurky sterilované, vejce, majonéza
Bramborový salát se šruchou II (pro Magdalenku na jaro nebo léto)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N3KL
3 názory