Citron svou chutí dokáže ozvláštnit jídlo i nápoje. Jaké jsou nejoblíbenější recepty?
Citrony přináší výraznou chuť a vůni do kuchyně, ale mají také zdravotní a kosmetické výhody. Jsou bohaté na vitamín C, což má několik zdravotních výhod. Vitamín C pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje trávení, působí jako antioxidant a zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Citrony jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny.
Z citronu využijete kůru i šťávu
Citron je nezbytnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Jeho šťáva a kůra jsou využívány k dochucování pokrmů a nápojů. Jeho šťáva se používá zejména pro okyselení a zvýraznění chuti pokrmů, salátů, omáček a nápojů. Kůra je poté bohatá na éterické oleje, a tak dodává jídlu výraznou citronovou chuť. Je používána v pečení, dezertech, marinádách a kořenící směsích. Na dozdobení dezertů je ideální kandovaná kůra.
Tip: Vyzkoušejte zázračné účinky citronu smícháním s česnekem.
Nejoblíbenější recepty z citronu
Z citronu dokážete vykouzlit spoustu skvělých receptů. Velmi oblíbené jsou citronové koláče, bábovky a cheesecaky, svěží letní limonády, citronové kuře, zálivky na saláty, ryby či smažené pokrmy. V letních měsících je pak oblíbená citronová zmrzlina nebo sorbet.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 6 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Valašské frgále podle Petry z MasterChefa: Recept na koláče, které rozplakaly i drsného porotce Radka Kašpárka
Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle