Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronový koláč je skvělou možností, jak se v létě osvěžit.
Zdroj: freepik

Osvěžující chuť citrónu, spojená s vláčností okurky, dělá z netradičního koláče pochoutku, která si najde své fanoušky mezi dětmi dospělými. I když se úmorná vedra na pár dní kamsi poděla, není od věci mít připravený plán, jak s nimi bojovat, až se vrátí.

Okurka si s citronem „rozumí“

Salátová okurka je podle odborníků jednou z nejlepších potravin, které nám pomáhají v boji proti nesnesitelnému horku. Obsahuje totiž velké množství vody, a tak našemu organismu pomáhá s hydratací. Citron je na tom podobně, navíc je zásobárnou vitaminu C.

Do pečení i nápojů

Proto se obě tyto suroviny často používají například při výrobě domácích limonád. Dokonce se v některých zemích staly i nedílnou součástí populárního ginu s tonikem, jenž je v letních měsících právě pro svou svěžest jedním z nejvyhledávanějších alkoholických koktejlů.

Šlehačka jako báseň

Spojení těchto dvou ingrediencí tedy zaručuje vláčnost a šťavnatost, kterou koláč s citronem a okurkou skutečně má. Korpus navíc doplňuje skvělá šlehačková pěna, která svou sladkostí lehce tlumí kyselost citronu, přitom nedělá z moučníku přeslazený dezert.

Okurkovo-citronový koláč

Na přípravu skvělého letního koláče budete potřebovat: 1 salátovou okurku (cca 210 g), 300 g grahamových sušenek (můžete nahradit libovolnými oříškovými sušenkami), 1 citron, 4 žloutky, 1 plechovku kondenzovaného mléka (397 g), 2 lžíce cukru, 200 g smetany ke šlehání a 1 lžíci vody.

Jak na to?

  • Do mísy nastrouhejte okurku najemno. Přidejte kůru a šťávu z jednoho citronu (nechte si bokem 2 lžíce šťávy a špetku kůry) a vše pečlivě rozmixujte.
  • Přimíchejte žloutky, sušenky a kondenzované mléko, poté ještě zhruba minutu mixujte.
  • Těsto na korpus nalijte do máslem vymazané a strouhankou či kokosem vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 18-20 minut.
  • Korpus vyndejte z trouby, když jsou okraje ztuhlé, ale střed zatím ještě ne. Nechte zcela vychladit.
  • V rendlíku si svařte cukr se lžící vody a 2 lžícemi citronové šťávy. Když se cukr rozpustí, odstavte rendlík z plotny nechte směs vychladnout.
  • Ušlehejte šlehačku a opatrně do ní vmíchejte připravenou směs z cukru a citronové šťávy.
  • Na studený korpus naneste šlehačku, kterou ozdobte plátky okurky a špetkou citronové kůry.
Když už budete mít v ruce citrony, neváhejte je použít k tvorbě dalších pokrmů. V našem videoreceptu uvidíte, jak se třeba dá připravit skvělé kuře:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více