Zabijačka prasete je společenskou událostí, kde lidé společně zpracovávají maso
Zabijačka je tradiční událostí, která je nejen o porážce a zpracování masa, ale je zároveň společenskou akcí, kde se lidé z různých generací a komunitních skupin sejdou, aby společně pracovali na zpracování masa a vytvářeli skvělá jídla. Nejběžnější je zabijačka prasete.
Jak probíhá tradiční zabijačka?
Jak probíhá domácí zabijačka krok za krokem?
- Porážka zvířete: Zabijačka začíná samotnou porážkou zvířete, což bývá nejčastěji prase. Zvíře musí být využito celé, a to včetně masa, kůže a tuku.
-
Rozčtvrcení a zpracování: Po porážce následuje rozčtvrcení a zpracování masa. Jedná se o oddělování masa od kostí, vaření a pečení klobás, vytváření uzenin atd.
-
Příprava pokrmů: Už během zabijačky, nikoliv až po ní, se připravuje mnoho různých pokrmů a specialit z masa.
-
Společenská událost: Zabijačka je často vnímána jako společenská událost, která přináší rodiny, sousedy a přátele dohromady.
-
Tradiční praktiky: Zabijačka často zahrnuje tradiční praktiky a postupy, které se zdědily z generace na generaci.
Zabijačka a nejoblíbenější recepty
Mezi nejoblíbenější pokrmy, které jsou spojené se zabijačkou jsou především ovar, zabijačkový guláš, masová tlačenka, vepřový prejt, sulc neboli huspenina, domácí škvarky, polévka prdelačka, klobásy, sádlo, bramboráky a spoustu dalších dobrot.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 11 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Chutná vám domácí pečivo? Upečte si ve formě nebo v domácí pekárně pružný světlý chléb plný semínek!
Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
Sezona jablek ještě nekončí. Máme pro vás 10 tipů, jak nejlépe sladké plody jabloní využít