Vepřová tlačenka

Jana Remkova Kuchařka:

Vepřové maso 59 názorů

525
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Suroviny

3 nožky
2 kolena
2 ledvinky
1/2 vepřové hlavy
1/2 kg plece
vepřové srdce
sůl
pepř
majoránka
česnek
bobkový list
nové koření
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nožky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením.

  2. Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené.

  3. Pak je vyjmeme a necháme ochladit.

  4. Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen pomeleme na mlýnku spolu s česnekem a přidáme k nakrájenému masu.

  5. Do zhruba 3 kil masa dáme hrst soli, hrst majoránky, hrst pepře. Množství je zcela individuální, podle množství masa a chuti. To platí i o česneku, já jsem dala asi 15 stroužků.

  6. Maso zalejeme vývarem, promícháme, ochutnáme, (mělo by to být slanější, jelikož maso vaříme bez soli a ta se pak natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát).

  7. Plníme do tlačenkových sáčků a dáme chladit.

Poznámka

Vím, že patrně vznikne diskuse o tom, co tam má a nemá být, jak by to mělo být správně. My ji však děláme takto a nechceme na tom nic měnit, je vynikající. Věřím, že na Velikonoce někomu příjde vhod.

Naplněnou tlačenku můžeme uvařit, pokud jí děláme více, než jeden kus na rychlou spotřebu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 169 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová tlačenka

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Mánek: :-D:yes:

    Odpovědět

  • Mánek Mánek(neregistrovaný)

    libor: Myslím, že jediný Jouda jsi tu ty. Dám ti několik příkladů:
    Dušátkova Řeznická kuchařka - Tlačenka domácí masová: česnek, majoránka...; Tlačenka selská: česnek, majoránka... atd. Přečti si napřed recepty starých mistrů. a potom synku jouduj... :no:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Jaromír: Tak asi každý, jak je zvyklý. Prošla jsem tady několik tlačenek a vesměs jsem ho tam viděla :-)https://www.toprecepty.cz/recept/8722-lahudkova-mo...
    https://www.toprecepty.cz/recept/33495-tlacenka/

    Odpovědět

  • Jaromír Jaromír(neregistrovaný)

    Bobkový list do tlačenky, to jsem ještě neslyšel.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    libor: Možná proto, že tam patří?? Nevím, ale tak před 3 lety nám dělal zabíječku řezník a samozřejmě i všechny výrobky. A pokud vím, do tlačenky česnek dával. Mám tady knihu o zabíječkách a nalistovala jsem si tlačenku. I tady je česnek v ingrediencích :-)

    Odpovědět

  • libor libor(neregistrovaný)

    Vysvětlete i proč do tlačenky kdejakej jouda dává česnek a majoránku!Potom má zabijačka stejno chuť,tláča má chutnat jinak!!!!

    Odpovědět

  • Jan Jan(neregistrovaný)

    Jana Remkova: ja jako reznik delam to co si rekno zakaznici,do tlacenky se da dat cokoliv,mam zakaznici,ktera chce do tlavenky aj varena jatra,nebo aj cibuli syrovo kdyz je tlacenka hotova,tak se nakraji na drobno a zamicha a nanda do nohavic,nemusi se povarit znova,pokud je tovar teply,spoji se to aj tak,vse zalezi na kazdem.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Michal: No, my taky někdy, pokud ho mají :-)

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Já přidávám ještě vepřový jazyk...

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    praděd na pátou: No, taky nakrájené kůže svážeme a vaříme s masem, ale někdo to rád nemá. Pak jejich část pomeleme do tlačenky :-)

    Odpovědět

  • praděd na pátou praděd na pátou(neregistrovaný)

    Já se vždy snažím sehnat více kůží. Uvařím,část pomelu a větší část nakrájím na proužky asi 1,5 x 5 cm.Vše vmíchám do směsi masa,přidám vývar,koření a plním (já raději do salámového obalu,kvůli naaranžování na talíři). Vždy dávám povařit! Obsah se dobře spojí a výrobek je trvanlivější! Při chladnutí otáčím kvůli tuku.Kdo nemá rád,tlačenky pověsí. Tlačenka s kůžemi je "hlaďounká" a krásně klouže do žaludku.Navíc je v ní mnoho kolagenu,výživy pro klouby! :-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    clupmi: Nepleteš, je tam a já ho tam nemám napsané, že? :-D Upravila jsem to, srdce dopsáno;-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Na fotce vidím mezi masem i srdce, nebo se pletu?

    Odpovědět

  • ingrid ingrid(neregistrovaný)

    Erytrin:zdravím. ano. taky to u nás řezník ještě málo povařil v horké vodě, ale je to vařené maso a mám ráda jednoduché a nenáročné recepty ai přesto se mi tláča povedla a hlavně, chutnala, takže to jde i bez povaření :yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Jazyk určitě neškodí!! Děkuji za vyzkoušení :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo