Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou časté chyby při přípravě masa. Jak jim předejít
Zdroj: Freepik - mdjaff

Příprava masa před tepelnou úpravou je stejně důležitá jako vaření samotné - možná ještě důležitější. Na tom, jak se k masu chováme, záleží až po dobu, kdy neseme jídlo na stůl. Rozdíl v chuti masa není zásadní, ale rozhodně ani zanedbatelný.

Chystáte se uvařit nedělní oběd a zapomněli jste vyndat z mrazáku maso? Nevíte, jak je tam dlouho? Umíte ho správně rozmrazit? Krájení masa na plátky je také kumšt. Poradíme vám, jak připravit maso ještě předtím, než se dostane do hrnce nebo na pekáč

Příprava mraženého masa k vaření

Maso v mrazáku by mělo být skladované tři, nejvýše šest měsíců:
  • Maso vyndejte z mrazáku den před vařením a nechte ho roztávat v lednici na tácku. Ráno ho podejte na stůl a nechte ho odpočinout alespoň půl hodiny při pokojové teplotě, než ho budete dále upravovat.
  • Mražené maso nikdy nerozmrazujte v horké vodě - povrch masa se zatáhne. Zabalené maso vkládejte do studené vody, kterou měňte každou půlhodinu. Pozvolné roztávání zaručí, že voda zůstane ve svalovině a maso pak nebude vysušené.
  • Při rozmrazování v mikrovlnné troubě buďte opatrní - trouba by měla mít program na rozmrazování, jinak riskujete, že se po nějaké době vlnění maso začne uvnitř vařit a tím se znehodnotí.
  • Maso, zabalené do nevhodného obalu, bude po rozmrazení vysušené a načichlé ostatními potravinami. Vždy ho vyndáme z koupeného obalu a zabalíme ho do potravinářské fólie a do sáčku nebo do plastové krabičky

Vychytávky k dokonalé přípravě masa

Maličkosti, které nám pomohou připravit skvělý pokrm:
  • Nekrájejte maso na plastovém nebo dřevěném prkénku, na kterém pak budete krájet zeleninu na salát - bakterie ze syrového masa mohou zeleninu kontaminovat.
  • Maso krájejte přes vlákno, aby byly plátky jemné. Výjimkou je špikování slaninou nebo zeleninou, které provádíme směrem po vláknech. Vnitřnosti vlákna nemají, můžeme je krájet všemi směry.
  • Upečené maso nechte po vyndání z trouby několik minut odpočívat. Pokud začnete maso okamžitě krájet, všechna šťáva, která se nestačila vstřebat do masa, vyteče ven.
  • Zabalené maso nenechávejte v lednici déle než dva dny, pak ho rychle zpracujte.
  • Rozbalené maso nenechávejte ležet na stole - množí se v něm bakterie a je pravděpodobné, že poletující moucha na něj naklade vajíčka.

Maso je surovina, se kterou musíte umět zacházet v každém okamžiku od koupě až po servírování na stůl. Správná příprava masa před vařením, pečením nebo smažením zaručí, že si na jídle pochutnáte. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více