Zelí není jen o knedlíkách, ale je součástí mnoha chutných receptů
Zelí je oblíbené především pro svou výživnou hodnotu, schopnost dlouhodobého skladování a výbornou chuť. Zelí je bohatým zdrojem živin. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B, stejně jako minerály, včetně draslíku, vápníku a hořčíku. Zelí je také významným zdrojem vlákniny, která podporuje zdravou trávicí soustavu.
Využití zelí v kuchyni
Zelí se dá využít v různých směrech. Syrové se často používá do zeleninových salátů, v teplé kuchyni má poté širší využití. Může být součástí nejrůznějších masových i zeleninových směsí, jako příloha k pečenému masu (výpečkům či ke kachně), bramborám i knedlíkům, jsou z něj vynikající polévky, dá se z něj udělat skvělá čalamáda a spoustu dalšího.
Vyzkoušejte také netradiční "zelí"
Všichni známe tradiční zelí i jeho přípravu, ale co takhle vyzkoušet něco nového a nevšedního? Velmi oblíbenou variantou na klasiku je kedlubnové nebo cuketové zelí, které se perfektně hodí k pečeným masům a podušené se chuťově velmi blíží hlávkovému zelí. Jako náhrada za červené zelí může sloužit zelí z červené řepy.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 6 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 9 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Celer trochu jinak: Zkuste jej nakládaný s falafelem, v polévce s jablkem a nebo v podobě celerových lívanečků!
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů