Čím nahradit prášek do pečiva? Rady pro snadné pečení
Prášek do pečiva, neboli kypřicí prášek, je kypřidlo, které uvolňováním bublinek oxidu uhličitého zvětšuje objem těsta a činí ho lehkým a nadýchaným. Prášek okamžitě reaguje s kapalinami v těstě, proto se spolu s moukou přidává až nakonec.
Některé moučníky nebo pečivo se bez kypřicího prášku neobejdou. Může se stát, že ho zapomeneme koupit a proto musíme experimentovat a prášek do pečiva nahradit jinými ingrediencemi. Poradíme vám, jak na to.
Čím nahradit kypřicí prášek
Můžeme použít sodu, droždí nebo si prášek vyrobit sami:
- Připravíme si kyselinu citrónovou a sodu, které smícháme se škrobem (pohlcuje vlhkost) a uchováváme v chladu.
- Také z jednoho dílů sody a dvou dílů vinného kamene připravíme prášek do pečiva, který uchováme ve vzduchotěsné nádobce.
- Přidáním perlivé minerálky piškotové těsto nakypříme, ale musíme pracovat rychle. Nehodí se do tužších těst.
Náhražky prášku do pečiva můžete vyzkoušet při přípravě zakysaných lívanečků podle našeho videa - zaručeně se vám povedou:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Komentáře