Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Zdroj: Pixabay, AzzaHafizah

Prášek do pečiva je asi nejuniverzálnější kypřidlo a hodí se takřka pro všechny typy těst. Občas jím můžeme nahradit dokonce i droždí. Sáček stojí doslova pár korun a mají ho v každém obchodě. Naskýtá se tedy logická otázka, proč jej vyrábět podomácku?

Domácí kypřicí prášek je nejlepší

A proč tedy prášek vyrábět doma? Třeba proto, že chceme mít jistotu, že víme, co jíme, může se ale i stát, že prášek doma došel a do obchodu je daleko či je výjimečně zavřeno. Anebo prostě jenom tak, protože se nám chce… Zkrátka, je dobré vědět, jak si můžeme poradit.

[articlesBox:]

Návod na výrobu pečicího prášku 

Na výrobu domácího kypřicího prášku budeme potřebovat opravdu jenom tři suroviny: 25 g jedlé sody, 13 g kukuřičného škrobu (nebo rýžové mouky) a 50 g vinného kamene (nebo kyseliny citronové). Všechny suroviny nasypeme do misky a metličkou dobře promícháme. Při pečení nám potom na půl kila mouky stačí zhruba 10 g této hotové směsi.

[articlesBox:]

Dejte pozor na vlhkost

Takto připravený domácí kypřicí prášek přesypeme do dobře těsnící sklenice a skladujeme na suchém místě při pokojové teplotě. Vlhkost by mohla způsobit předčasnou reakci prášku, proto je opravdu důležité pokaždé sklenici opravdu dobře uzavřít.

Samozřejmě, že do sklenice s práškem nikdy nesaháme mokrou lžičkou, ani sklenici nenecháváme stát v blízkosti sporáku. Trvanlivost domácího kypřicího prášku je zhruba jeden rok anebo dokud ho nezpracujeme.

[articlesBox:]

Základem je jedlá soda

Jedlá soda, která je hlavní složkou směsi, je zásaditá chemická látka, jež reaguje s kyselými či kyselinotvornými složkami přidávanými do těsta. Tento bílý prášek se zásaditým pH se běžně používá jako hlavní součást i průmyslově vyráběných kypřících prášků do pečiva, přidává se ale třeba i do šumivých prášků do nápojů. A je to právě soda, která vytvoří chtěné bublinky, jež během pečení uváznou v těstě a zanechají pečivo nadýchané.

Chuť jedlé sody neboli sody bikarbony je výrazná až štiplavá a pokud se to s ní přežene, přehluší vjem celého moučníku. Proto se doporučuje kombinovat s kyselou chutí ovoce nebo špetky kyseliny citronové. Také nikdy nestačí do těsta vmíchat pouze sodu, vždy je třeba přidat i další složky.

[articlesBox:]

Kukuřičný škrob odebere vlhkost

Kukuřičný škrob se získává rozemletím kukuřičných zrn a má jedinečnou schopnost natáhnout do sebe vlhkost z okolí. Chrání tedy prášek před předčasným vyšuměním například vlivem vzdušné vlhkosti. Kukuřičný škrob se také běžně používá při pečení, kdy se přidává do piškotového nebo sušenkového těsta a nahrazuje část mouky proto, aby se zlepšila textura těsta. 

[articlesBox:]

Vinný kámen nejen pro lepší chuť

Vinný kámen je draselná sůl kyseliny vinné. Nachází se přirozeně ve víně v podobě zákalu či sedimentu na dně lahve, která vzniká jako důsledek chemické reakce kyseliny vinné s draslíkem. V potravinářství se používá ke kypření potravin, funguje i jako emulgátor a zabraňuje krystalizaci cukru. 

[articlesBox:]

Čím ještě nahradíme kypřicí prášek

Kromě kypřicího prášku jsou ještě další možnosti, jak nadlehčit těsto, většinou ale už ne tak univerzální. Běžně se ho hmoty vmíchává dotuha našlehaný sníh z bílků, můžeme ale také přilít trochu perlivé minerálky. Pozor, dotuha vyšlehaný sníh nemusí stačit, pokud je v těstě hodně tuku. 

Spolu se špetkou jedlé sody můžeme přidat i podmáslí či několik lžic jogurtu, které spolu začnou reagovat za vzniku oxidu uhličitého. Těsto zvětší objem samozřejmě i díky droždí, to už je ale úplně jiná kapitola…

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vinný kámen, Hydrogenuhličitan sodný

 

 

Recepty k tomuto článku