Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
9. 5. 2023 Domácnost
Prášek do pečiva je asi nejuniverzálnější kypřidlo a hodí se takřka pro všechny typy těst. Občas jím můžeme nahradit dokonce i droždí. Sáček stojí doslova pár korun a mají ho v každém obchodě. Naskýtá se tedy logická otázka, proč jej vyrábět podomácku?
Domácí kypřicí prášek je nejlepší
A proč tedy prášek vyrábět doma? Třeba proto, že chceme mít jistotu, že víme, co jíme, může se ale i stát, že prášek doma došel a do obchodu je daleko či je výjimečně zavřeno. Anebo prostě jenom tak, protože se nám chce… Zkrátka, je dobré vědět, jak si můžeme poradit.
Návod na výrobu pečicího prášku
Na výrobu domácího kypřicího prášku budeme potřebovat opravdu jenom tři suroviny: 25 g jedlé sody, 13 g kukuřičného škrobu (nebo rýžové mouky) a 50 g vinného kamene (nebo kyseliny citronové). Všechny suroviny nasypeme do misky a metličkou dobře promícháme. Při pečení nám potom na půl kila mouky stačí zhruba 10 g této hotové směsi.
Dejte pozor na vlhkost
Takto připravený domácí kypřicí prášek přesypeme do dobře těsnící sklenice a skladujeme na suchém místě při pokojové teplotě. Vlhkost by mohla způsobit předčasnou reakci prášku, proto je opravdu důležité pokaždé sklenici opravdu dobře uzavřít.
Samozřejmě, že do sklenice s práškem nikdy nesaháme mokrou lžičkou, ani sklenici nenecháváme stát v blízkosti sporáku. Trvanlivost domácího kypřicího prášku je zhruba jeden rok anebo dokud ho nezpracujeme.
Základem je jedlá soda
Jedlá soda, která je hlavní složkou směsi, je zásaditá chemická látka, jež reaguje s kyselými či kyselinotvornými složkami přidávanými do těsta. Tento bílý prášek se zásaditým pH se běžně používá jako hlavní součást i průmyslově vyráběných kypřících prášků do pečiva, přidává se ale třeba i do šumivých prášků do nápojů. A je to právě soda, která vytvoří chtěné bublinky, jež během pečení uváznou v těstě a zanechají pečivo nadýchané.
Chuť jedlé sody neboli sody bikarbony je výrazná až štiplavá a pokud se to s ní přežene, přehluší vjem celého moučníku. Proto se doporučuje kombinovat s kyselou chutí ovoce nebo špetky kyseliny citronové. Také nikdy nestačí do těsta vmíchat pouze sodu, vždy je třeba přidat i další složky.
Kukuřičný škrob odebere vlhkost
Kukuřičný škrob se získává rozemletím kukuřičných zrn a má jedinečnou schopnost natáhnout do sebe vlhkost z okolí. Chrání tedy prášek před předčasným vyšuměním například vlivem vzdušné vlhkosti. Kukuřičný škrob se také běžně používá při pečení, kdy se přidává do piškotového nebo sušenkového těsta a nahrazuje část mouky proto, aby se zlepšila textura těsta.
Vinný kámen nejen pro lepší chuť
Vinný kámen je draselná sůl kyseliny vinné. Nachází se přirozeně ve víně v podobě zákalu či sedimentu na dně lahve, která vzniká jako důsledek chemické reakce kyseliny vinné s draslíkem. V potravinářství se používá ke kypření potravin, funguje i jako emulgátor a zabraňuje krystalizaci cukru.
Čím ještě nahradíme kypřicí prášek
Kromě kypřicího prášku jsou ještě další možnosti, jak nadlehčit těsto, většinou ale už ne tak univerzální. Běžně se ho hmoty vmíchává dotuha našlehaný sníh z bílků, můžeme ale také přilít trochu perlivé minerálky. Pozor, dotuha vyšlehaný sníh nemusí stačit, pokud je v těstě hodně tuku.
Spolu se špetkou jedlé sody můžeme přidat i podmáslí či několik lžic jogurtu, které spolu začnou reagovat za vzniku oxidu uhličitého. Těsto zvětší objem samozřejmě i díky droždí, to už je ale úplně jiná kapitola…
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Vinný kámen, Hydrogenuhličitan sodný
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Tvarohové poháry se švestkami a perníčky
Přidáno před 48 minutami

Kuřecí žaludky na houbách
Přidáno před 1 hodinou

Hovězí srdce na špeku
Přidáno před 1 hodinou

Krém z mascarpone a šlehačky s jahodami
Přidáno před 4 hodinami

Banánová zmrzlina s Lučinou
Přidáno před 7 hodinami

Kuřecí dráček
Přidáno před 8 hodinami
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více