Co je cukrová vata: Barevné chomáčky cukru milují děti i dospělí
Cukrová vata je na poutích a jarmarcích první sladkostí, kterou děti vyžadují. Nadýchané lehoučké homole z cukru v pastelových barvách, namotané na špejli, známe asi 100 let a od té doby neztratily nic na své chuti - spíše naopak.
Cukrová vata je noční můrou všech maminek, které jdou s dětmi na slavnosti se stánkovým prodejem. Žluté a růžové zalepené tváře a prsty omyje jen mokrá žínka, schovaná v kabelce. Přesto je vata milována všemi dětmi bez rozdílu věku.
Mohlo by vás zajímat
Co je vlastně cukrová vata
Vata je ochucený a obarvený cukr:
Přístroj na výrobu vaty je buben s rotujícím zásobníkem. Do něj se nasype cukr, přidá jedlá potravinářská barva, popřípadě potravinářské aroma. Cukr se roztaví při 200 °C na sirup. Ze zásobníku je pak malými dírkami vysokou odstředivou silou vytlačován ven do bubnu, kde se zachytává a hned ochlazuje. Tenoučká vlákna pak stačí přichytit na špejli a pečlivým kroucením je namotat do tvaru homole.
Cukrovou vatu můžeme koupit v kbelíčku, který si odneseme domů. Barevnými chomáčky těsně před podáváním ozdobíme dort nebo pohár. Pozor - cukr se ve vlhkém prostředí rychleji rozpouští.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
6 stupňů vaření cukru: Doba vaření mění vlastnosti, vzhled, chuť i způsob použití
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Komentáře