Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Matějská pouť otevřela své brány v sobotu 24. 2. 2024. Vyrazili jsme tam hned mezi prvními, abychom omrkli, na kolik vás tahle zábava přijde. Podobně jako loni, žádná levná sranda to není. Pro čtyřčlennou rodinu může vyjít půldenní výlet i na několik tisíc.

Tradiční název i místo 

Jak už jsme psali dříve, tradice pražské Matějské pouti je dlouhá. První zmínky najdeme v archivech Národní knihovny už z roku 1595. Původně šlo dokonce o první jarní pouť nejen v Praze, ale v celé Evropě.

Matějská pouť, jak už samotný název napovídá, byla oslavou svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února, a původně šlo spíše o náboženskou slavnost, proto se také konala v okolí kostelíka v blízkosti Hanspaulky.

Později se z náboženské pouti stala spíše plejáda světských radostí a návštěvníků přibývalo. Proto se stánky a různé zábavní atrakce postupně posouvaly, nejdříve k nynějšímu Vítěznému náměstí, tedy na "Kulaťák", nakonec do areálu Výstaviště Praha Holešovice, kde se Matějská pouť koná od roku 1963 až dodnes.

Přes sto atrakcí a stovky cukrovinek 

Letošní 429. ročník pouti nabízí přes 100 atrakcí, mezi nimiž jsou oblíbené klasiky, jako je řetízkáč, lochneska, labutě, střelnice nebo horská dráha. Pro milovníky adrenalinu a hororů jsou zde strašidelné zámky nebo řetízkový kolotoč Aeronaut, který vás roztočí ve výšce 80 m rychlostí až 70 km v hodině. 

S trochou nadsázky lze dodat, že pro milovníky hororu jsou i místní ceny, a to jak atrakcí, tak občerstvení. Cukrová vata na špejli vyjde na 50-60 Kč, v kyblíku i na 250 Kč. Párek v rohlíku vás vyjde, dle stánku, na 40-50 Kč, langoš na 100-120 Kč, což představuje zdražení oproti loňsku, kdy byl nejlevnější za 80 Kč.

Za obyčejný smažák s hranolky dáte 185 Kč, což už je cena srovnatelná s běžnou pražskou restaurací. Smažák v housce pak vyjde na 90 Kč.

Stejně jako tomu bylo loni, i letos se vyplatí popojít trochu dál, většina občerstvení dál od vchodu zlevňuje. Langoš z domácího, na místě kynutého, těsta pořídíte zhruba v půlce Matějské za rovnou stovku, párek v rohlíku tamtéž za 40 Kč. Lízátko ve tvaru dudlíku stojí hned u vchodu 50 Kč, u růžového stánku s cukrovou vatou (viz galerie) za něj dáte jen 20 Kč. 

Žužu vyjde na 50-80 Kč, dle velikosti i dle stánku. Želé mini pivo stojí stejně jako loni 20 Kč. Perníčky dle velikosti. Sáček s menšími kousky stojí například 100 Kč, perníková podkova pro štěstí také tak, obří srdce vyjde na 450 Kč. 

Extra tip: Velký přehled cen, náhled na atrakce a atmosféru v sobotu přímo na místě, najdete v naší galerii: 
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více