Jak uvařit jahodový džem. Jahody výborně doplňuje rybíz, který má dobré želírovací schopnosti
Kterou marmeládu (nebo džem) máte nejraději? Mnoho z nás by si vybralo jahodovou. Musí být hustá přesně akorát a lahodně sladká. Výborně se hodí k namazání čerstvého pečiva nebo do palačinek. A úplně nejlepší je z posledních jahod, protože jsou nejsladší.
Jahodový džem s kousky ovoce
Proč přidávat k jahodám rybíz
Jahody můžete míchat s jinými druhy ovoce. Výsledkem bude džem výborné chuti. Osvědčená je kombinace jahod a červeného rybízu.
- Rybíz má výrazné želírovací schopnosti, proto když ho přidáte k jahodám, půjde vaření mnohem lépe a džem bude brzy želírovat.
- Jahody jsou pro mnoho z nás na rozdíl od rybízu "vzácnější", jahodový džem proto rybízem vlastně nastavíme.
- Rybízová marmeláda je mírně kyselá, jahody naopak sladké, ale když spojíme chuť jahod a rybízu, výsledná chuť bude vyvážená, přesně akorát.
- Jahody už vám zrají, ale rybíz je ještě světlý? Rybíz sice dozrává až po jahodách, ale to vůbec nevadí. Jahody si zmrazte a až bude zralý i rybíz, podáte je z mrazničky a pustíte se do vaření marmelády.
- Kromě rybízu můžete k jahodám přidávat i jiné ovoce a vytvářet chutné kombinace. Inspiraci najdete v našich receptech. Vhodné jsou např. maliny, třešně nebo višně. Třešně dozrávají v podobnou dobu jako jahody, ale ani jejich želírovací schopnosti nejsou dobré.
Jak připravit jahodový džem
- Jahodám odstraňte stopky se zbytkem okvětí, opláchněte je a větší překrojte.
- Dejte je do hrnce a pomalu za stálého míchání vařte.
- Po odpaření části tekutiny (necelé poloviny) začněte postupně přisypávat cukr a pokračujte v opatrném míchání.
- Po přidání celého množství cukru džem vařte ještě asi pět minut.
- Horký džem plňte do sklenic. Výborným pomocníkem při plnění je nálevka vhodné velikosti. Pokud ji nemáte, určitě si ji kupte. Nálevka vám pomůže zachovat čistá hrdla sklenic.
- Džem není příliš hustý, výborně se hodí na zdobení zmrzlinových pohárů a jiných dobrot.
- Pro delší trvanlivost ho můžete sterilovat. Zajímá vás, jak na to, aby se džem nekazil? Podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 53 minutami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 2 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 16 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Odstranit stopku z jahod není nic složitého. Zahoďte nůž a připravte se na dvě snadné a elegantní možnosti
Komentáře