Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Džemy a marmelády jsou pochoutky, jejichž příprava patří k létu. Vaříme je z dobře vyzrálého, chutného a kvalitního ovoce. Důležité je odhadnout správný čas, kdy je třeba džem začít nalévat do skleniček.
Ovoce na vaření džemu si předem připravíme - můžeme ho nachystat už večer, prosladit cukrem a uložit do chladna. Ráno se odpočatí pustíme do vaření. Nachystané máme i všechno potřebné nádobí k vaření (kastroly, pánve, pomůcky na míchání a nalévání) a skleničky i víčka k plnění. Jakmile se pustíme do vaření džemu, již nebude na přípravy mnoho času.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se pozná hotový džem nebo marmeláda
Pokud bychom džem nalévali do sklenic příliš brzy, bude řídký, a pokud pozdě, může být hustý až příliš. Hotový džem poznáme podle konzistence, pomohou dvě jednoduché želírovací zkoušky:
- Pár kapek džemu dáme lžičkou na vychlazený talířek a malou chvilku počkáme - dobře uvařený džem se neroztéká. Talířek necháme předem vychladit (v lednici nebo ještě lépe v mrazničce), zkouška díky tomu proběhne rychle a spolehlivě.
- Když vařečkou vytvoříme při vaření džemu na pánvi cestičku a ta chvíli zůstane - i to je znamení, že džem je správně uvařený a připravený k plnění do sklenic.
Po uvaření džem naléváme co nejdříve a naplněné skleničky ihned uzavřeme.
O tom, jak uvařit třešňový džem, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí turecký med jen ze čtyř surovin: Vynikající sladká pochoutka voní praženými ořechy, je měkká a nelepí se na zuby
Jak na skvělý šípkový džem? Šípky se musí dobře očistit, dvakrát propasírovat a ochutit správnou směsí voňavého koření
Komentáře