Jak dlouho vařit celé brambory ve slupce? Závisí to na několika okolnostech
Vaření brambor patří k základním úkonům v kuchyni, které zná každá hospodyňka. Přestože se jedná o činnost jednoduchou, můžeme při ní postupovat různě. Je to dáno i tím, že brambory nám poskytují mnoho dalších možností zpracování a využití.
Brambory, které si připravujeme na stůl, by měly být především kvalitní. Je třeba se vyvarovat různě nakažených nebo dokonce plesnivých kusů. Toto pravidlo platí pro vaření brambor ve slupce dvojnásob. Pokud víme, že naše brambory jsou plné míst, která je potřeba vykrajovat, raději je okrájíme. Ale když jsou naše brambory pěkné, je vaření ve slupce dobrá volba.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho vařit brambory ve slupce
Počítejte s časem přibližně 15–30 minut. Jednoznačně čas určit není možné, závisí totiž na více okolnostech. Dobu vaření ovlivní:
- velikost brambor (menší jsou rychleji, proto současně vařte podobně velké)
- varný typ brambor (Varný typ A se vaří déle, ale přitom se nerozpadá, je skvělý do bramborových salátů. Varný typ C se hodí více do těst a kaší, snáze se rozváří. Varný typ B je něco mezi.)
- konkrétní odrůda brambor (v závislosti na varném typu)
- prudkost varu (pozvolna se brambory vaří déle)
- vaření ve vodě nebo v páře
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy jsou brambory uvařené
Na to je snadná zkouška. Ostrým nožíkem zjistíte, jestli do brambor snadno projede a jsou již změklé, nebo naopak. Uvařené brambory slijeme a použijeme hned k jídlu, necháme vychladnout do bramborového salátu, nebo využijeme jako surovinu pro další vaření (např. do různých těst). A způsob podávání? Někdo si rád dá vařené brambory na talíř se slupkou, jiný si je raději oloupe.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dušená vepřová plec s kapustičkami je báječně šťavnavá, vůni dodá rozmarýn a skvělou chuť česnek a cibule
Jaké jsou varné typy brambor a k čemu se každý z nich nejvíce hodí
Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor
Komentáře