Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co když bramborové těsto lepí? Stačí použít několik triků našich babiček a vaření knedlíků zvládneme na jedničku
Zdroj: Top recepty

Bramborové knedlíky jsou výbornou přílohou. Začátečníkům se ale ne vždy povedou a příště se jim do jejich vaření už nechce. Stačí se však řídit jednoduchými pravidly a knedlíky budou příště skvělé.

Bramborové knedlíky nepřipravujeme v létě z nových brambor, naopak mnohem vhodnější jsou podzimní brambory, které se dají zpracovat mnohem lépe. Brambory si předem uvaříme a necháme je vychladnout, nejlépe už večer před vařením knedlíků. Brambory chladnou velmi pomalu.

Jak připravit nelepivé těsto

Můžeme použít jednoduché těsto, na které si nastrouháme 1 kg vařených brambor, přidáme 1 lžičku soli, 1 vajíčko, 30 dkg dětské krupičky a 3 lžíce solamylu (bramborového škrobu). S dětskou krupičkou jsou knedlíky pěkně nadýchané, ale můžeme použít i hrubou nebo polohrubou mouku.

  • Pracujeme velmi rychle na pomoučněném vále, těsto nenecháváme zbytečně stát, jinak řídne, lepí se a velmi špatně se s ním pracuje.
  • Proto je důležité dát zavčas vařit vodu, abychom je po vytvarování mohli dát ihned vařit - a těsto stáním zbytečně neřídlo. 
  • Před vařením je ještě můžeme ve škrobu, který jsme si nasypali na vál, lehce obalit. Budou pak mít hladký, ale pěkně zpevněný povrch.
  • Ruce si při práci s těstem lehce pomoučníme, aby se nám na ně těsto nelepilo. Stejným způsobem jako mouku lze použít bramborový škrob (solamyl).

Jak uvařit plněné bramborové knedlíky

Knedlíky podle výše uvedeného rozpisu surovin vaříme dvacet minut v mírně osolené vodě. Po vytažení z hrnce je ihned opláchneme ve studené tekoucí vodě. Tím se jejich povrch zpevní a knedlíky půjdou snadno krájet. 

Bramborové těsto je skvělé nejen na bramborové knedlíky - o tom, na co se ještě velmi dobře hodí, pojednává náš další článek.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky