Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor
2. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Císařovna Marie Terezie měla ráda dobré jídlo. Jídelníček na vídeňském dvoře podléhal módě a v době jejího nástupu na trůn byla na výsluní kuchyně francouzská. Na tu si potrpěl i František Lotrinský, manžel Marie Terezie, který měl francouzské kořeny.
Francouzské lahůdky vyměnila za rakouskou kuchyni
Marie Terezie však výrazně podporovala regionální kuchyni, což bylo v té době nezvyklé. Chutnaly jí pokrmy typicky rakouské, proto si pozvala Evu Mühlbauerovou, tehdejší slavnou šéfkuchařku a majitelku legendárního „Gasthaus zum Wilden Mann“ na Kärntner Straße, aby jí připravila menu složené pouze z rakouské regionální kuchyně.
Mühlbauerová se toho zhostila na jedničku s hvězdičkou a panovnice ji za to patřičně císařsky odměnila. Podstatné je, že (zřejmě k nelibosti Františka Lotrinského) se na jídelníček rakouské císařské rodiny dostala ryze rakouská jídla.
Mohlo by vás zajímat
Račí maso i hrachová polévka
A co si Marie Terezie oblíbila? Nejvíc ji nadchli šneci z kynutého těsta s náplní z račího masa s máslem. Nešlo o žádnou „minutku“, ale o pokrm, který vyžadoval dostatek času na přípravu i zručnost kuchařů.
Hrášková polévka, kterou císařovna také měla ráda, byla na přípravu rychlejší, specifickou chuť jí dodaly kousky uzené ryby. Zbavená kůže, vykostěná a na malé kousky nakrájená ryba se vložila do polévkové mísy a poté přelila vroucí polévkou.
Mohlo by vás zajímat
Janovské paštičky
Janovské paštičky byly zajímavým předkrmem i typickým drobným jídlem jen tak pro „zakousnutí“. Šlo ve vroucí osolené vodě spařené kousky telecího masa, smíchané s cibulí, česnekem a sekanou petrželkou. Směs se ochutila muškátovým oříškem a sušeným rozmarýnem, osolila, opepřila a pekla zabalená do koleček z listového těsta.
Pokud se nedržel půst (a katolicky vychovaná Marie Terezie ho přísně dodržovala), každý den byla na císařském stole drůbež. Většinou kuře, ale také kapoun nebo slepice.
Mohlo by vás zajímat
Milovala kuře à la zajíc
Císařovně zachutnalo kuře à la zajíc, které poprvé ochutnala, když ho připravila právě Eva Mühlbauerová. Také nešlo o nijak rychlé jídlo, protože kuře se den předem nakládalo do marinády z červeného vína, vinného octa, kořenové zeleniny, cibule a nastrouhané kůry z citronu i pomeranče. Kousky kuřete se druhý den osmažily a omáčka ochutila máslem a zakysanou smetanou. Přílohou byly houskové knedlíky.
A aby toho nebylo málo, císařovna také „ujížděla“ na sladkém a po dobrém a vydatném obědě či večeři následoval dortík. Není divu, že tento styl stravování přinesl panovnici kila navíc a také výčitky a varování dvorního lékaře.
Mohlo by vás zajímat
Bramboroví kazatelé propagovali brambory
Marii Terezii však vděčíme za rozšíření jedné základní suroviny, bez které si naši českou kuchyni nedovedeme představit – a to jsou brambory. Ty se ještě 17. století pěstovaly především v Itálii jako krmivo pro prasata.
Když v druhé polovině 18. století vypukl hladomor, Marie Terezie nechala tuto hlízu dovézt z Pruska a nařídila, aby ji zemědělci pěstovali na jídlo. K tomu spustila dnešními slovy „marketingovou kampaň“ a pověřila kněze, aby chodili po venkovských staveních a vysvětlovali lidem, jak jsou brambory skvělé. Těmto kněžím se dokonce říkalo bramboroví kazatelé.
Marie Terezie překvapivě nezemřela (zřejmě) na obezitu, ale na zápal plic po lovu na bažanty.
Náš tip: Na císařském stole by se určitě vyjímal i králík v pikantní marinádě podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
wikimeat.at: Speisen unter Kaiserin Maria Theresia
servus.com: Ein königliches Menü à la Kaiserin Maria Theresia
news.at: Maria Theresia: 8 Dinge,die Sie noch nicht wussten
amainfo.at: Historisches zum Erdapfel
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
Jak dlouho vařit celé brambory ve slupce? Závisí to na několika okolnostech
Hostiny na dvoře Přemysla Otakara II. měly nechutné pauzy s husím brkem a o chleba staral chlebarius
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Králík v marinádě podle starověkého receptu je báječně šťavnatý a křehký, sladkokyselá omáčka k němu skvěle ladí
František d´Este a Žofie Chotková zemřeli před obědem. Už ani nestihli ochutnat kuře v těstíčku a dezert „bomba pro královnu“
Jídelníček šlechty 19. století: K snídani stačil jen hrnek kávy, oblíbeným předkrmem byli šneci, na čtyři porce jich bylo třeba 48