Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Zelí patří k našim domácím a nejčastěji používaným druhům zeleniny. Zpracování hlávek může být velmi rychlé - pokud víme, jak na to. Pak nám práce půjde rychle od ruky a zvládneme zpracovat i větší množství hlávek. Stejným způsobem připravujeme i hlávky kapusty.
Příprava hlávek
Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu nám prozradí čerstvost hlávky, neměl by být příliš seříznutý.
Hlávku dobře opláchneme vodou. Před zpracováním z ní odstraníme okrajové zavadlé listy, které často bývají poškozené nebo popraskané. Obvykle by mělo stačit odstranit pouze jednu vrstvu.
Dostatečně velké prkénko a ostrý nůž
Dále budeme potřebovat dostatečně velké prkénko a větší ostrý nůž. Hlávku položíme na prkénko, košťálem nahoru a vrchem hlávky dolů. Poté ji rozřízneme na poloviny. Každou část položíme řeznou stranou k prkýnku a znovu ji rozdělíme. Teprve pak vykrojíme košťály. Obvykle je vyhodíme nebo je uvítají jako pochoutku někteří domácí mazlíčci.
Každou čtvrtku znovu rozpůlíme, tentokrát „vyloupnutím“ listové části. Tím si rozdělíme hlávku na menší díly, se kterými se nám bude dobře pracovat.
Krájení na tenké nebo hrubší nudličky
Každý díl nakrájíme na vhodnou velikost, kterou potřebujeme. Úzké nudličky krájíme na přípravu salátů a příloh. Zelí nakrájené nahrubo (širší nudličky) se hodí hlavně do polévek, můžeme je použít i do salátů.
Pokud potřebujeme jen část hlávky, zbylé části uložíme do ledničky.
Jak zpracovat větší množství hlávek
Při zpracování většího množství zelí můžeme použít jinou techniku – kuchyňského robota nebo krouhač. Můžeme také zkusit zjistit, jestli se v okolí našeho bydliště nedá koupit již nakrouhané zelí. To pak využijeme k přípravě kysaného zelí.
Mohlo by vás zajímat
Druhy zelí
Rané zelí je jemnější, proto se lépe krájí. Pozdní zelí mívá tužší listy, při jeho zpracování musíme vynaložit více síly. Pěstuje se bílá a červená varianta. Červené zelí je chuťově výraznější, obsahuje více vitamínu C, draslíku a železa.
Způsoby využití zelí
Syrové zelí v salátech nám zajistí příliv vitamínů. Zelí je oblíbené dušené a pečené. Výborné jsou zelné polévky. Nakládáme je (kysané zelí) nebo sterilizujeme.
Zelí je nedílnou součastí mnoha oblíbených pokrmů naší kuchyně. Můžeme je připravovat podle osvědčených receptů našich čtenářů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové maso s přílohou v jednom pekáčku: Všechny chutě se dokonale propojí a nádech pikantnosti dodá špetka chilli
Zelné fleky nasladko podle receptury ČSN: Staročeské levné jídlo voní skořicí a chutná překvapivě dobře
Salát z čerstvého zelí: Křupavost a křehkost zajistí rychlé spaření horkou a pak studenou vodou, pikantní chuť dodá ocet
Komentáře
10. 11. 2023 13:21
8. 11. 2023 08:03