Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Kynuté těsto je základem mnoha oblíbených moučníků a pečiva. Jeho příprava vyžaduje pečlivost i trpělivost, ale výsledek za to stojí. Jak poznat, že jsme kynuté těsto nachystali správně a můžeme s ním dále pracovat?
Kynutí těsta je důležité pro vznik správné konzistence, struktury a chuti moučníků. Správné kynutí vyžaduje optimální teplotu kolem 25 °C i vlhkost prostředí, kterou udržuje utěrka, aby se zabránilo vysychání povrchu. Doba kynutí závisí na receptu. A jak poznáme, že kynutí dobře proběhlo?
- Nedokynuté těsto nezdvojnásobilo svůj objem a po stlačení v něm zůstává důlek.
- Správně vykynuté těsto zdvojnásobilo svůj objem, je hladké a po stlačení se pomalu vrací do původního stavu.
- Překynuté těsto není nadýchané, hned klesne a většinou řídne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nepovedlo se vám kynuté těsto?
Kynuté těsto se nemusí vždy povést. Můžete mít staré droždí, přidat mnoho cukru nebo nemít suroviny v pokojové teplotě aj. Pokud se vám těsto nevydaří, můžete jej zkusit zachránit nebo použít jako základ třeba na chutnou pizzu. Ideální je mít domácí pekárnu, která zajistí dokonalé kynuté těsto bez větší námahy do několika hodin. Pokud se tohoto typu těsta bojíte, nemusíte, s námi je zvládnete bez problémů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 7 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Jak udělat kynuté těsto v domácí pekárně? Takto připravené těsto je nadýchané a téměř bez práce
Komentáře