Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
Zdroj: Toprecepty

Nadýchané borůvkové knedlíky, buchty „Honzovky“ s mákem či povidly, koláčky do ruky i koláče na plech, to všechno tvoří základ české kuchyně. Připravili jsme proto pro vás přehled nejoblíbenějších moučníků právě z kynutého těsta.

Koláče i koláčky

Do ruky nebo na plech? V případě kynutých ovocných nebo tvarohových koláčů je možné obojí. Ze stejného těsta máte obvykle dvě možnosti: buď celé těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech, pokladete ovocem, posypete drobenkou a dáte upéct, anebo uděláte skoro totéž, jen si dáte práci s každým koláčkem zvlášť. Pro různé příležitosti se hodí různé postupy. Tak vybírejte.

Sladká teplá jídla

Kdo by je nemiloval? Ano, buchtičky se šodó nebo buchtičky s krémem patří mezi delikatesu, kterou má většina z nás v lásce už od školky. A není divu. Když se takové buchtičky dobře udělají, je to „nebe v ústech“! Podobné je to s kynutými ovocnými knedlíky, které sice patří spíše k letnímu období, ale můžeme si je připravit kdykoliv během roku.

Klasické buchty

Honza z pohádky si je bral na vandr, odtud dostaly kynuté, na plechu pečené a povidly, mákem či tvarohem plněné buchty svůj neformální název „Honzovky“. Upéct tyhle nadýchané krásky patřívalo k základním dovednostem každé dobré hospodyňky. A plněné buchty jsou oblíbené dodnes. Zkuste je upéct na neděli a uvidíte, jak se po nich zapráší!

S koncem masopustu se v mnoha českých domácnostech hojně připravovaly smažené koblihy. Pokud vás lákají právě tyhle dobroty, připravte si je podle našeho receptu!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více