10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
14. 3. 2022 Vaření
Nadýchané borůvkové knedlíky, buchty „Honzovky“ s mákem či povidly, koláčky do ruky i koláče na plech, to všechno tvoří základ české kuchyně. Připravili jsme proto pro vás přehled nejoblíbenějších moučníků právě z kynutého těsta.
Koláče i koláčky
Do ruky nebo na plech? V případě kynutých ovocných nebo tvarohových koláčů je možné obojí. Ze stejného těsta máte obvykle dvě možnosti: buď celé těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech, pokladete ovocem, posypete drobenkou a dáte upéct, anebo uděláte skoro totéž, jen si dáte práci s každým koláčkem zvlášť. Pro různé příležitosti se hodí různé postupy. Tak vybírejte.
Sladká teplá jídla
Kdo by je nemiloval? Ano, buchtičky se šodó nebo buchtičky s krémem patří mezi delikatesu, kterou má většina z nás v lásce už od školky. A není divu. Když se takové buchtičky dobře udělají, je to „nebe v ústech“! Podobné je to s kynutými ovocnými knedlíky, které sice patří spíše k letnímu období, ale můžeme si je připravit kdykoliv během roku.
Klasické buchty
Honza z pohádky si je bral na vandr, odtud dostaly kynuté, na plechu pečené a povidly, mákem či tvarohem plněné buchty svůj neformální název „Honzovky“. Upéct tyhle nadýchané krásky patřívalo k základním dovednostem každé dobré hospodyňky. A plněné buchty jsou oblíbené dodnes. Zkuste je upéct na neděli a uvidíte, jak se po nich zapráší!
S koncem masopustu se v mnoha českých domácnostech hojně připravovaly smažené koblihy. Pokud vás lákají právě tyhle dobroty, připravte si je podle našeho receptu!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchtičky se šodó byly dřív luxusním dezertem. Víte, proč se jim říká dukátové?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Desatero rad na téma koblihy: Jak na to, aby byly nadýchané a vláčné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 14 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 15 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jak dlouho kyne těsto na koláče? Záleží na teplotě, obsahu tuku i množství droždí