Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat kynuté těsto v domácí pekárně? Takto připravené těsto je nadýchané a téměř bez práce
Zdroj: Pixabay

Kynuté těsto je opravdovou chloubou české kuchyně. A to rozhodně právem, protože české kynuté buchty a knedlíky jsou věhlasné po celém světě. Pokud vás od kynutého těsta odrazovala složitější příprava, máme jednoduché řešení: domácí pekárnu.

Kynuté těsto je velmi chutné a v kuchyni je můžeme využít na spoustu způsobů. Pečeme z něj domácí slané pečivo, sladké kynuté buchty s nejrůznějšími náplněmi a vaříme knedlíky. Kynuté těsto je přirozeně nakypřené díky kvasnicím, které potřebují správnou péči a čas na vykynutí. Často nás právě dlouhé hnětení a následný nezdar od kynutého těsta odradí. Můžeme ale využít velkého pomocníka v podobě domácí pekárny, která za nás většinu těžké práce hravě zvládne. Těsto prohněte, nakyne a my jej pak pouze upečeme. 

Jak na kynuté těsto v domácí pekárně

Velkou výhodou použití domácí pekárny při zadělávání kynutého těsta je úspora času i našich sil při ručním hnětení. Nedostatečně prohnětené těsto jinak špatně kyne a působí sraženě. Také není třeba zadělávat kvásek, stačí pouze dodržet pořadí surovin, v jakém je dáváme do domácí pekárny. A to se u slaných i sladkých kynutých těst řídí stejnými pravidly. 

  1. První dáváme tekuté suroviny podle vybraného receptu - mléko, olej, rozpuštěné máslo, nebo žloutky. 
  2. Poté přidáme mouku smíchanou s cukrem (v případě sladkého receptu). 
  3. Do rohu nádoby dáme sůl, množství podle receptu. 
  4. V mouce uděláme malý důlek a rozdrobíme do něj čerstvé droždí nebo nasypeme sušené. 
  5. Po částečném zapracování těsta můžeme přidat rozinky, oříšky, nebo další komponenty podle naší chuti. 
  6. Zapneme program "Těsto" a necháme pekárnu pracovat. 

Jak dlouho kyne těsto v domácí pekárně

Doba kynutí se může podle typu pekárny mírně lišit, nicméně přibližně program trvá 2 hodiny. Správně nakynuté těsto je hladké, pružné a nelepí se ke stranám mísy.

A jak udělat v pekárně voňavé domácí housky, se můžete inspirovat podle našeho receptu i s video-návodem. Housky vytvarujeme ručně na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dozlatova. Jsou krásně vláčné, nadýchané a připravíme je bez velké dřiny. 

Používáte domácí pekárnu? Podělte se s námi o vaše oblíbené výtvory z domácí pekárny do komentářů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky