Jak udělat kynuté těsto v domácí pekárně? Takto připravené těsto je nadýchané a téměř bez práce
Kynuté těsto je opravdovou chloubou české kuchyně. A to rozhodně právem, protože české kynuté buchty a knedlíky jsou věhlasné po celém světě. Pokud vás od kynutého těsta odrazovala složitější příprava, máme jednoduché řešení: domácí pekárnu.
Kynuté těsto je velmi chutné a v kuchyni je můžeme využít na spoustu způsobů. Pečeme z něj domácí slané pečivo, sladké kynuté buchty s nejrůznějšími náplněmi a vaříme knedlíky. Kynuté těsto je přirozeně nakypřené díky kvasnicím, které potřebují správnou péči a čas na vykynutí. Často nás právě dlouhé hnětení a následný nezdar od kynutého těsta odradí. Můžeme ale využít velkého pomocníka v podobě domácí pekárny, která za nás většinu těžké práce hravě zvládne. Těsto prohněte, nakyne a my jej pak pouze upečeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na kynuté těsto v domácí pekárně
Velkou výhodou použití domácí pekárny při zadělávání kynutého těsta je úspora času i našich sil při ručním hnětení. Nedostatečně prohnětené těsto jinak špatně kyne a působí sraženě. Také není třeba zadělávat kvásek, stačí pouze dodržet pořadí surovin, v jakém je dáváme do domácí pekárny. A to se u slaných i sladkých kynutých těst řídí stejnými pravidly.
- První dáváme tekuté suroviny podle vybraného receptu - mléko, olej, rozpuštěné máslo, nebo žloutky.
- Poté přidáme mouku smíchanou s cukrem (v případě sladkého receptu).
- Do rohu nádoby dáme sůl, množství podle receptu.
- V mouce uděláme malý důlek a rozdrobíme do něj čerstvé droždí nebo nasypeme sušené.
- Po částečném zapracování těsta můžeme přidat rozinky, oříšky, nebo další komponenty podle naší chuti.
- Zapneme program "Těsto" a necháme pekárnu pracovat.
Jak dlouho kyne těsto v domácí pekárně
Doba kynutí se může podle typu pekárny mírně lišit, nicméně přibližně program trvá 2 hodiny. Správně nakynuté těsto je hladké, pružné a nelepí se ke stranám mísy.
A jak udělat v pekárně voňavé domácí housky, se můžete inspirovat podle našeho receptu i s video-návodem. Housky vytvarujeme ručně na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dozlatova. Jsou krásně vláčné, nadýchané a připravíme je bez velké dřiny.
Používáte domácí pekárnu? Podělte se s námi o vaše oblíbené výtvory z domácí pekárny do komentářů.
Komentáře