Čaj z čerstvých kopřiv pomůže na jaře vyčistit a ozdravit organismus
Zjara jsou rašící kopřivy blahodárné pro vnitřní očistu těla. Upravují trávení, činnost střev, mají žlučopudné a močopudné účinky a vliv na krvetvorbu. Čerstvá šťáva z kopřiv slouží jako součást „jarních kúr“.
Využíváme ji jako součást pokrmů a nápojů v kuchyni. Vzhledem k tomu, že sezóna kopřiv netrvá dlouho (jen do začátku kvetení), můžeme jejich účinky také konzervovat sušením či v podobě různých sirupů nebo pesta. Asi nejznámější je kopřivový čaj a nejlépe využijeme jeho účinky z čerstvých rostlin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čaj z čerstvých kopřiv
Dbáme, abychom z byliny získali co nejvíce. Na jeden šálek počítáme hrst čerstvých kopřiv nebo lžičku sušených.
- Mladé kopřivy nebo vršky dobře propláchneme na plastovém sítu. Kopřivám nesvědčí delší dotyk s kovem.
- Vodu svaříme a zalijeme s ní kopřivy.
- Necháme 10 minut louhovat a scedíme. Delším louhováním čaj nadměrně tmavne.
- Můžeme přisladit medem nebo ochutit citrónem. Doporučená dávka je 2 šálky denně.
Doporučená doba pití čaje z kopřiv je 2–3 měsíce.
Podle našeho videoreceptu snadno připravíte také kopřivový sirup.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Čaj z rýmovníku nám nabízí rychlou pomoc při rýmě a nachlazení. Pěstování této bylinky je nenáročné a za oknem ji máme stále po ruce
Jak správně sušit kopřivy na čaj. Připravte si oblíbenou bylinku na celý rok
Komentáře