Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Pixabay

Na jaře připravujeme různé sirupy z bylinek. Jeden z nejoblíbenějších je kopřivový. Budeme na něj potřebovat citrony, nejlépe v bio kvalitě, a dostatek vršků a listů mladých kopřiv. S pevnými rukavicemi sběr půjde snadno.

Kopřiva - nepříjemná na dotyk i ceněná v lékárničce

Kopřiva je vytrvalá a houževnatá rostlina, které se v přírodě raději vyhneme. I když jsou její stonky pokryté chloupky, které nám způsobují nepříjemné svědění a pálení, bylina je ceněná v domácí lékárně. Při sběru listů jsou nutné pevné rukavice - s nimi jde sběr rychle.

Příprava sirupu zastudena

Listy sušíme do čajů (jednodruhových i do směsí) a využijeme k vaření špenátu. Kromě toho oceníme kopřivu jako surovinu na přípravu domácího sirupu. Můžeme připravit buď sirup vařený nebo nevařený (zastudena). Nevařený připravíme jednoduše - do nádoby s převařenou a vychladlou vodou vložíme opláchnuté a osušené vršky mladých kopřiv.
Ke kopřivám přidáme kyselinu citronovou a nakrájené čerstvé citrony. Pokud máme citrony v bio kvalitě, nakrájíme je i se slupkou. Vše společně zamícháme a necháme luhovat 24 hodin v chladné místnosti. Po uvedené době směs přecedíme a citrony vymačkáme.

Dobře rozpuštěný cukr

Do tekutiny přidáme krystalový cukr a rozmícháme ho. Cukr potřebuje více času, aby se dobře rozpustil. Během hodiny sirup několikrát důkladně promícháme, cukr se zcela rozpustí. Podle některých receptů cukr rozpustíme zvlášť v menším množství zahřáté vody a teprve po vychladnutí ho přidáme ke zbývajícím surovinám.

Jak sirup uložit

Hotový sirup nalijeme do čistých lahví, které jsme vypařili v troubě a pak nechali vychladnout. Do každé sklenice můžeme nakonec přidat malé množství alkoholu (1 lžičku), který ochrání povrch sirupu před kažením. Poté sklenice uzavřeme šroubovacím víčkem a uložíme do chladna. Obdobně připravujeme sirup z květů černého bezu.

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky