Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Kroupy nemají výraznou chuť, proto se dají využít do různých pokrmů, především slaných, ale i sladkých. Přidáváme je do polévek, oblíbená je kombinace s hrachem a kysaným zelím. Výborně se hodí k houbám.
Kroupy jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny řady B, minerální látky a škrob. Výborně nás zasytí, jsou hodnotné a přitom levné - přesně takové, jaké potřebujeme. Vyzkoušejme oblíbená jídla, která by se bez krup neobešla.
Jak předcházet nadýmání
Na předcházení nadýmání se zaměřujeme především u luštěnin. Kroupy jsou při konzumaci mnohem šetrnější. Pokud nám ale přesto nadýmání způsobují, může to být často kombinací např. s hrachem. Pokud chceme nadýmání předcházet, uplatníme několik jednoduchých rad:
- Kroupy před vařením namočíme, čímž zároveň urychlíme dobu jejich vaření. Namáčíme je alespoň na dvě až tři hodiny, nejlépe však přes noc.
- Poté vodu, ve které jsme je namáčeli, slijeme.
- Uvaříme je pozvolna doměkka, můžeme k nim přidat koření, které brání nadýmání - např. kmín, majoránku, koriandr, anýz, saturejku či bazalku.
A pokud nás přesto nadýmání potká, dobrým pomocníkem je malé množství aktivního uhlí, které si opatříme z lékárny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 3 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 8 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Jak na pravého houbového kubu? Nejlepší je ze sušených modráků, které dodají černou barvu, a důležitá je správná velikost krup
Nastavovaná kaše: Klasické staročeské jídlo z brambor a krup voní majoránkou, skvěle se hodí i jako příloha k uzenému masu
Komentáře