Jak na pravého houbového kubu? Nejlepší je ze sušených modráků, které dodají černou barvu, a důležitá je správná velikost krup
22. 12. 2023 Vaření
Přemýšlíte, co udělat na Štědrý den k obědu? Ideálním pokrmem, který vám pomůže zahnat hlad, ale nepřipraví vás o naději, že uvidíte zlaté prasátko, je houbový neboli černý kuba. Oblíbený staročeský pokrm je bez masa, ovšem plný hub, a navíc krásně voní po česneku a majoránce.
Černý kuba na Štědrý den k obědu
Houbový kuba je jedním z tradičních vánočních pokrmů, na němž si pochutnávali již naši předkové. Kdysi se servíroval v rámci štědrovečerní večeře, která byla ještě postní, tedy bez masa.
V současnosti dodržujeme půst obvykle jen přes den, což z houbového kuby v mnoha domácnostech udělalo častý pokrm na štědrodenní oběd. Kuba je nejen postní jídlo, ale také obsahuje suroviny, které by se podle pověr na Štědrý den měly konzumovat, aby byl příští rok lepší než ten předchozí. O kroupách se říkalo, že zajistí velkou úrodu, houby štěstí a česnek zase zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Barvu mu dodávají houby
Kuba se dnes připravuje po celé naší vlasti, usuzuje se však, že původně pokrm pocházel ze Šumavy. Recepty se tak lišily podle oblastí, základem jsou ale vždy houby, kterých musí být v tomto pokrmu opravdu hodně. Houby v něm mají nahrazovat maso, navíc jim černý kuba vděčí za své jméno.
Původně se do něj totiž dávala speciální houba trochu se podobající lišce obecné – stroček trubkovitý. Ten se vyznačuje černou barvou, kterou po uvaření předá pokrmu. Aby byl kuba ještě víc černý, přidávala se do něj někdy i vepřová krev, pak ale přestával být postním pokrmem.
Jak na dokonalého houbového kubu?
Houbový kuba je pokrm prostý a nenáročný na ingredience. Kromě hub na něj potřebujete už jen kroupy (zrna různých obilovin a pseudoobilovin zbavená obalů), česnek, majoránku a případně sádlo, pokud to s půstem nemyslíte tak vážně. Přestože je kuba poměrně snadný na přípravu, někteří z něho mají obavy právě kvůli kroupám, z nichž se vaří. Jak tedy postupovat, aby se vám houbový kuba povedl, a jak jej co nejlépe ochutit?
- Kroupy jsou po houbách druhou nejdůležitější ingrediencí této staročeské speciality. Obvykle se kuba vaří z ječných krup, jejichž nevýhodou je, že vyžadují poměrně dlouhé vaření, aby byly dostatečně měkké. Proprané kroupy je totiž nutné nejprve namočit na cca 30 minut do dostatečného množství studené vody, v níž se pak vaří společně se solí asi 20-25 minut. Poté se opět propláchnou.
- Kroupy je možné uvařit rychleji i v tlakovém hrnci. Jak na to? Přebrané a propláchnuté kroupy zalijte v hrnci vodou tak, aby sahala 2-3 cm nad kroupy. Na 250 g krup pak dejte 1 kávovou lžičku soli a 1 kávovou lžičku sádla, másla nebo rostlinného oleje. Vařte cca 15 minut, pak nechte přiklopené 10 minut odstát.
- Ječné kroupy jsou k dostání v různých velikostech, chcete-li si proces vaření urychlit, můžete použít co nejdrobnější kroupy, tzv. perličky, které stačí nasypat do vroucí osolené vody (1 díl krup na 5 dílů vody), doba varu je pak cca 15 minut. Přebytečnou vodu slijte. Místo obyčejné vody můžete dát i vývar, aby měl kuba výraznější chuť.
- Místo ječných krup lze použít kroupy pohankové (nebo pohankovou lámanku, jejíž předností je rovněž kratší doba vaření), které jsou navíc bezlepkové, ne každým ale vyhovuje jejich specifická chuť. Bezlepkovou alternativou mohou být i jáhly nebo neutrální rýže. Jednoduchého a rychlého kubu lze uvařit i z kuskusu nebo bulguru.
- Houby je nejvhodnější použít na kubu sušené, a nejlépe modráky, neboť ty zajistí rovněž tmavší barvu pokrmu. Ty je třeba předem namočit do vody na půl hodiny, nejlépe však až na tři hodiny. Klidně je ale můžete nechat máčet i přes noc, aby dostatečně změkly. Vodu z odmočených hub pak můžete použít na vaření krup. Kuba pak bude mít nejen intenzívnější chuť, ale i hezky tmavou barvu. Víc aromatických látek a barviva se do vody uvolní, pokud houby namočíte do horké vody.
- Dokonalou chuť pokrmu nakonec zajistí česnek, majoránka a sádlo. Na sádle můžete osmahnout cibuli a pak podusit houby a teprve pak vše smíchat s uvařenými kroupami. Nakonec přidejte právě rozdrcený česnek, promnutou majoránku a pepř a kmín.
- Kubu můžete podávat rovnou poté, co smícháte všechny ingredience, lepší však bude, když jej navíc zapečete. Díky tomu se na povrchu vytvoří křupavá kůrčička a ještě se víc prolnou všechny chutě. Na zapečení je rovněž vhodné použít sádlo na vymazání formy. Povrch kuby navíc můžete obložit i plátky másla.
Náš tip: Vynikajícího houbového kubu si pak můžete udělat podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Muzika: Staročeská vánoční dobrota ze sušeného ovoce skvěle chutná v kombinaci s vánočkou
Tradiční krkonošský hubník s česnekem: Levná vánoční klasika ve staročeském stylu vyjde na 70 Kč pro celou rodinu
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Jak si vychutnat kroupy podle našich babiček: Kroupová smaženice, polévka nebo kroupové zelí chutnají božsky a moc nestojí