Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku

Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského. Během růstu jsou na stromech obaleny do ochranné vrstvy, ve které postupně dozrávají. Zpočátku je tato vrstva zelená, později tmavne a nakonec, jakmile ořech dozrává, vrstva obalu praskne a ořech vypadne. Období dozrávání záleží na odrůdě, obvykle to bývá v době, kdy padají i kaštany, nejčastěji v první polovině října. Plody různých odrůd se liší i velikostí a kvalitou skořápky. Některé mají tvrdou skořápku, bývají trvanlivější a hůře se louskají. Jiné (tzv. papíráky) se sice dobře vylupují, někdy to jde i jen rukou bez použití louskáčku, ale nejsou trvanlivé a častěji je ohrožují plísně. Výhodou je, že z nich snadno získáme neporušené poloviny skořápek pro dekorační účely.

Je-li pěkné počasí, pofukuje větřík a svítí sluníčko, ořechy nejlépe dosychají na stromech. Jakmile opadají, sbíráme je do košíků a dosoušíme je na bedničkách, rozložené zásadně jen v jedné vrstvě. Svítí-li slunce, sušíme je venku. Často je musíme protřepávat nebo prohrabovat, jinak jsou velmi náchylné k plesnivění. Nejlepší je, když máme možnost umístit je při vlhkém počasí ke kamnům k dosoušení. Ideálním pomocníkem je sušička. Po dobrém prosušení (asi po 10–14 dnech) již můžeme ořechy uložit do chladných, ale vzdušných a suchých místností, kde nemrzne. Dobrým způsobem je skladování v zavěšených síťovaných pytlích (např. od cibule), dobře v nich větrají, a navíc by se k nim neměli dostat hlodavci. Jinou možností je skladování v bedničkách, dobře zajištěných před vniknutím myší. Spolehlivými způsoby uchování  vyloupaných jader je mražení či sterilizace ve sklenicích. Vlašské ořechy jsou cennou součástí naší kuchyně. Hodí se do sladkých i slaných jídel. Používáme je často do pečiva.
 

Vlašské ořechy jsou stejně jako další olejnaté ořechy mimořádně koncentrovaným rostlinným zdrojem živin. Mají vysoký obsah kalorií (642 kcal/100 g) a velký podíl tuků. Tuky představují až tři pětiny hmotnosti vlašského ořechu, obsah tuku je dokonce vyšší než u mandlí a lískových či burských oříšků. Naopak jsou chudší na sacharidy než další olejnaté ořechy, proto je ocení i diabetici.

Vlašské ořechy jako zdroj vitamínů

Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitamínů řady B. Mají pozitivní vliv na funkci srdce i na nervovou soustavu. Jako jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu B6 (pyridoxinu) mají dobrý vliv na správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Z minerálů jsou bohaté na železo, hořčík, vápník, fosfor a draslík. Obsahují více zinku než maso (s výjimkou jater), zinek je důležitý pro imunitní systém a hojení ran.

Vlašské ořechy jsou skvělou a mimořádně výživnou potravinou nejen pro ty, kteří nemají zdravotní problémy, ale i pro ty, kdo mají nemocné srdce, poruchy nervové soustavy či cukrovku.

Jak ořechy správně zpracovat

Pokud je konzumujeme syrové a celé, musíme je velmi dobře rozkousat. Při problémech s jejich stravitelností může pomoci oloupání tenké žluté slupky, kterou je obaleno jádro. Před konzumací lze ořechy namáčet. Jsou pak měkké a velmi chutné jako přídavek do salátů. Používáme je na zdobení, ať už slaného nebo sladkého pohoštění. Zdobíme jimi dorty a cukroví. Často je používáme mleté, takto jsou vhodné nejen pro ty, kteří je nedokážou vcelku rozkousat, ale hodí se do různých sladkých krémů, moučníků, slaných pomazánek a dalších pokrmů. Mnoho druhů cukroví obsahuje mleté ořechy.

Vařené vlašské ořechy jsou zajímavou a výživnou součástí pokrmů. Můžeme jich přidat několik při vaření těstovinové nebo jiné polévky, bude pak mít zajímavou barvu i chuť. Vlašské ořechy jsou oblíbené v kombinaci s těstovinami.

 
Vlašské ořechy se vyplatí zařadit do jídelníčku, pochutnáme si a navíc si dopřejeme výživově velmi hodnotnou potravinu.

Komentáře