Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Pixabay

Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v průběhu zimy, abychom předešli jejich kažení a vynášení na kompost. Sušení je snadné s kvalitní sušičkou, ale mnozí z nás si poradí i se sušením v troubě nebo nad radiátorem.

Sušení často přichází na řadu, až když jsme zásobeni marmeládou, sirupy, zavařeninami a mraznička se rychle plní. Neznamená to ale, že sušíme ovoce nekvalitní. Naopak bychom měli sušit pouze ovoce, které je dobře vyzrálé a sladké. Může být malé, ale nesmí být napadené plísní nebo hnilobou. Platí pravidlo, že z chutného sladkého ovoce bude chutné ovoce sušené.

Výhody sušeného ovoce

Používání sušeného ovoce přináší řadu výhod a má svůj význam, i když je v současnosti možné nakupovat čerstvé ovoce po celý rok:

  • Jeho skladování není závislé na elektrické energii na rozdíl od ovoce mraženého.
  • Sušené ovoce je velmi trvanlivé a snadno se skladuje v dobře uzavřených sklenicích.
  • Lze jím nahradit kupované sladkosti a dávat ho dětem jako sladké mlsání. 
  • Sušené ovoce používáme do různých nákypů, žemlovek a kaší - místo čerstvého ovoce. Když nemusíme na tato jídla ovoce kupovat, ušetříme. Před použitím ovoce jen namočíme nebo krátce povaříme.  
  • Různé druhy sušeného ovoce využijeme na přípravu ovocných čajů.
  • Sušeným ovocem zpestříme a obohatíme svůj jídelníček a uděláme něco pro své zdraví.
  • Díky sušení se nám jednoduchým způsobem podaří uchovat přebytky ovoce, které bychom již jiným způsobem nestihli spotřebovat.
  • Na sušení používáme ovoce z vlastní zahrady, o které jsme sami pečovali a víme, jak jsme ho ošetřovali.

Nejoblíbenější sušené ovoce

Mezi nejoblíbenější druhy ovoce, používané k sušení, patří jablka, hrušky a švestky. Sušit můžeme i další ovocné druhy, které obvykle považujeme za vzácnější –  meruňky, broskve, třešně, višně, banány, rybíz, moruše, aronii, citrusy a borůvky.

Lahůdkou jsou na plátky nakrájené jahody a celé větší maliny, které lze používat na zdobení kaší a sladkých jídel. Toto ovoce se velmi dobře suší v sušičce a uchová si pěknou barvu.

Správně usušené ovoce

Dobře usušené ovoce by nemělo obsahovat vlhká místa, ale zároveň by mělo být vláčné a ohebné. Pokud jsme ovoce usušili příliš, necháme ho před konzumací několik dnů rozložené na misce. Mělo by mírně zvlhnout a získat na chutnosti. A pokud nám připadá stále tuhé, dáme ho na chvíli do páry - natáhne trochu vlhkosti a přijde nám k chuti.

Kupované druhy sušeného ovoce podle způsobu zpracování

Při nákupu sušeného ovoce máme na výběr více variant podle způsobu zpracování:

  • Ovoce sušené mrazem (lyofilizované) – prošlo procesem vysušení a odstranění vody za extrémně nízké teploty a tlaku. Vzhledem se velmi podobá výchozí surovině, má křupavou konzistenci a nízkou hmotnost. Zachová si nejvíce vitamínů a minerálních látek. Není ošetřeno oxidem siřičitým.
  • Ovoce sířené – sem patří většina druhů ovoce, které koupíme v supermarketech. Toto ovoce je ošetřeno oxidem siřičitým, důsledkem čehož ovoce nehnědne, ale naopak si zachová svou krásnou barvu. Typickým příkladem jsou pěkně vybarvené sušené meruňky, které nás lákají k ochutnání. Kromě krásné barvy je další výhodou síření, že ovoce neobsahuje plísně, bakterie a roztoče. Nicméně pro naše zdraví není síření to pravé, oxid siřičitý patří mezi alergeny, které jsou rizikové hlavně pro astmatiky. Abychom snížili jeho možné negativní projevy, namočíme ovoce před konzumací do horké vody a necháme je  máčet. Nakonec je opláchneme a osušíme.
  • Ovoce nesířené – na pohled již nevypadá tak lákavě jako ovoce sířené. Barva je nevýrazná, u meruněk nahnědlá a mdlá. Chuť je ale výraznější a nemusíme si při jejich konzumaci dělat starost z případných rizik oxidu siřičitého.  
  • Ovoce proslazené (kandované) – je energeticky vydatnější než ovoce nepřislazené. Při jeho konzumaci je lepší být střídmý. Nejedná se o "klasické" sušené ovoce. Připravuje se proslazováním v koncentrovaném cukerném roztoku. Jakmile proběhne proces kandování, ovoce se dosouší a pak teprve uloží. Používá se hlavně do svátečních moučníků.

Druhy ovoce, které se nejčastěji používají k sušení

K dostání je mnoho druhů sušeného ovoce, které se prodává ve specializovaných prodejnách nebo e-shopech.

Mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější druhy patří rozinky, fíky, ananas, mango, meruňky, švestky, banány a další. Sušené datle se často používají jako jeden ze základů nepečeného cukroví.

Využití sušeného ovoce v kuchyni

Sušené ovoce můžeme jíst přímo nebo ho používat jako surovinu pro přípravu dalších pokrmů. Zimní období je časem, kdy toto ovoce přichází na řadu v naší kuchyni.

Článek z magazínu

Sušené ovoce v salátech

Sušené ovoce přidáváme do různých salátů - především ovocných, ale i zeleninových. Když ovoce, stejně jako ořechy, předem namočíme, bude se nám salát lépe jíst a více si na něm pochutnáme. Ovoce do salátů krájíme na menší kousky.

Sušené ovoce ke zdobení kaší

Sušené ovoce používáme ke zdobení kaší, ať už krupičných, ovesných nebo rýžových. Můžeme je přidat už během vaření, ovoce poslouží jako přirozené sladidlo. Do kaší přidáváme ovoce podle chuti, zvlášť oblíbené jsou datle.
Ovoce do kaší jemně pokrájíme, aby nebylo tuhé a dobře se nám jedlo.

Sušené ovoce v drobném pečivu

Sušené ovoce se přidává do různých sušenek, kterým dá zajímavou chuť, vzhled a zároveň je osladí. Před použitím ovoce pokrájíme nadrobno a můžeme ho předem namočit. Sušené ovoce, hlavně rozinky přidáváme do muffin.

Sušené ovoce v nepečených pamlscích

Nepečené dobroty představují příležitost, jak využít a zpracovat sušené ovoce. Ovoce předem namočíme a jakmile se stane vláčným, snadno je pomeleme nebo rozmixujeme. Takto připravené sladké ovoce se hodí jako základ různých tvarů nepečeného cukroví (kuliček, salámů). Další suroviny přidáme podle chuti nebo podle zvoleného receptu. Často jsou součástí receptu mleté ořechy (různé druhy), dětské piškoty a kokos.

Sušené ovoce v sladkých dobrotách

Asi nejpoužívanější a nejoblíbenější jsou rozinky. Používáme je do těst na vánočky a mazance, do perníků a dalších litých buchet. Jsou součástí tvarohových náplní do koláčů. Podobně jako rozinky využijeme i další ovoce, včetně kandovaného. Některé druhy raději předem namočíme a pokrájíme nadrobno.

Sušené ovoce ve slaných jídlech

I když je sušené ovoce sladké, lze ho používat do slaných pokrmů. Poslouží v nich jako přirozené sladidlo a zahušťovací složka. Můžeme experimentovat nebo vyzkoušet oblíbené recepty našich uživatelů. Sušené švestky se připravují na oblíbenou tradiční omáčku
 

Čaje a nápoje ze sušeného ovoce

Jedná se snad o nejjednodušší způsob využití a zpracování sušeného ovoce. Ovoce buď předem namočíme a pak zahříváme nebo když pospícháme, tak je dáme rovnou do horké vody a krátce povaříme. Využít můžeme jakékoliv ovoce, které máme k dispozici - buď jeden druh nebo více druhů spojíme do lahodné směsi. Na přípravu čajů je vhodná i sušená aronie nebo plody šípkové růže - šípky. Čaj dochutíme citronem a přisladíme medem.

Různorodost sušeného ovoce

Sušené ovoce má velmi široké použití. Stejně tak je mnoho druhů ovoce, které využijeme v kuchyni, a každý z nich je vhodnější k jinému použití. 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům